MAAILMA KÖÖK. Šveits

Teistmoodi mandliküpsised

Ragne Värk, 26.09.2024

Meeldivalt magusaid küpsetisi on ütlemata mõnus näppu haarata tassi kohvi või klaasi külma piima kõrvale. Ehkki mõnusaid ampse tuntakse küpsiste nime all, meenutavad need tekstuurilt ja omaduselt pigem pisikesi koogiruute.

Valmistamise aeg
45 minutit
Kogus
15 portsjonit
  1. 175 g mandlijahu
  2. 150 g nisujahu
  3. 150 g suhkrut
  4. 1 tl kaneeli
  5. paar näpuotsatäit soola
  6. 150 g külmkapikülma laktoosivaba võid
  7. 2 munakollast
Kate:
  1. 2 munavalget
  2. 30 g suhkrut
  3. 2 sl mandlilaaste
  1. Sega kuivained. Lisa või ja näpi purutaoliseks seguks. Pane juurde munakollased ja sõtku ühtlaseks tainaks. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (21 × 29 cm) põhjale. Põhja paksus võiks jääda umbes 1,5 cm. Tõsta külmkappi seniks, kuni valmistad katet.

  2. Vahusta munavalged pehmeks vahuks. Vahustamist jätkates nirista juurde suhkur. Lõpptulemusena peab see jääma pehme, siidine ja läikiv. Laota kate küpsisepõhjale, raputa peale mandlilaastud ja küpseta 180 kraadi juures 30–35 minutit.

Mis see on?

Zimtpitten ehk Šveitsi mandliküpsised on väga populaarne küpsetis jõuluajal. Tegelikkuses puuduvad neil aga traditsioonilised jõulumaitsed ja seetõttu võid maiustada igal ajahetkel.

Pähklise põhja, koheva beseekatte ja röstitud mandlitega küpsistega on lihtne – tee see valmis ühe suure tükina ja alles hiljem lõika sobivateks ruutudeks. Need kuuluvad tihtilugu ka kingituseks mõeldud traditsioonilisse küpsisekarpi, kuhu tavaliselt peidetakse isetehtud küpsiste assortii.

Teadaolevalt sündis retsept 16. sajandi keskel. Et tol ajal oli kaneel kallis, kuulusid need maiused jõukamate toidulauale.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Kuna need kuivavad õhu käes ruttu, säilita küpsiseid külmkapis säilituskarpi suletuna. Aseta karpi kindlasti ühekordse kihina, sest küpsised koosnevad beseekihist.

Nii saab ka!

Mandlijahu võib olla jämedama jahvatusega. Osta poest või jahvata ise tervetest mandlitest või mandlilaastudest.

Tegelikult on igal perel nende küpsiste valmistamiseks oma viis. Mõned eelistavad tugevama tekstuuri saamiseks pikemat küpsemisaega. Teised jätavad taina rullimisel jällegi hästi paksuks, et see jääks küpsemisel pehme. Vahel asendatakse osa nisujahust ka täisteranisujahuga, et maiused jääksid rustikaalsemad.

Soovitused ja nipid:

  • Munad võiksid olla külmkapikülmad.

  • Lisaks mandlilaastudele puista munavalgekattele pärlsuhkrut.

  • Valmistamiseks ei sobi pöördõhurežiim, kasuta tavalist alt-ülalt režiimi.

  • Lahtilõikamisel lase fantaasial lennata: tee kolmnurki, ruute, rombe või mistahes endale sobiva kujuga ampse.

  • Sobivad valmistamiseks ka tavalisel ahjuplaadil, ilma vormita. Kuna küpsisepõhi jääb klassikalise muretaina paksusega, on see hästi vormitav. Samuti ei valgu laiali beseekate.

  • Küpsetamisel eelista kesk- või madalamat ahjuosa.