MAAILMA KÖÖK. Baskimaa
Kreemise täidisega juustukook
Ragne Värk, 03.10.2024
New Yorgi juustukook tõugatakse peagi vist troonilt, sest kohvikutes on selle asemele tõusmas uus valitseja – Baskimaa juustukook. Võrreldes klassikutega valmib see veel lihtsamalt ja maitseb võrratult.
- 600 g toasooja toorjuustu
- 175 g suhkrut
- 4 muna
- 1 tl vanilliekstrakti
- 2 sl nisujahu
- 0,5 tl soola
- 200 ml vahukoort
Vahusta toorjuust suhkruga. Löö ükshaaval juurde munad, sega iga muna järel korralikult. Sega kokku kuivained ja lisa lusikaga keerutades toorjuustusegusse. Viimasena vala juurde vahukoor, tee korralikult ühtlane mass.
Vala täidis küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø 20 cm) põhjale. Küpseta 190 kraadi juures 40–50 minutit, kuni kook on pealt pruunistunud, samas keskelt kergelt võbiseb. Tõsta ahjust ja lase jahtuda, seejärel tõsta külmkappi tahenema.
Mis see on?
Baski juustukook on võrdlemisi uue aja küpsetis ja pärineb väidetavalt 1990. aastast Hispaaniast San Sebastiánist. Algses retseptis on vähe koostisosi: toorjuust, koor, suhkur, munad ja jahu. Täpselt samal kujul on see kook esindatud siin.
Koogi üks omadus on traditsioonilise koogipõhja puudumine. Baskimaa juustukooki nimetatakse ikoonilise rikkaliku tumeda pinna tõttu sageli ka „põletatud“ juustukoogiks.
Erinevusi tuntud New Yorgi juustukoogiga on mitmeid. Kui New Yorgi juustukoogil on koogipõhi ja seda küpsetatakse madalal temperatuuril ja aeglaselt veevannis, siis Baskimaa küpsetis vajab kõrgemat temperatuuri vähema ajaga.
Lihtsale küpsetisele annavad tooni vanill ja kergelt karamelline maitse.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Kook on parim külmkapikülmalt ja muutub seistes üha paremaks. Söö järgmisel või ülejärgmisel päeval.
Säilib värskena külmkapis neli-viis päeva, aga hoia koogiviile kindlasti korralikult suletud säilituskarbis.
Serveerimiseks paku kõrvale värskeid marju või hapukat toormoosi.
Nii saab ka!
Valmistamiseks on parim kasutada vanilliekstrakti, mis annab mõnusalt vanillise meki. Kui seda kodus pole, asenda tavalise vanillisuhkruga. Pea meeles, et suhkur ei anna nii ehedat maitset kui ekstrakt.
Kui küpsetusaja lõppedes pole pealmine osa piisavalt pruun, lülita sisse grillrežiim. Sellega pruunistub pealmine osa hetkega, sestap ole ahju juures kindlasti valvel.
Soovitused ja nipid:
Kõige kreemjama lõpptulemuse saad, kui kasutad kogu koogiteo vältel kannmikseri asemel vaid lusikat.
Kook on põhjata, sestap kata koogivormi põhi kindlasti küpsetuspaberiga. Ka vormiääred kinnita küpsetuspaberiga, et hiljem kooki lihtsasti vormist kätte saada.
Valmistamiseks kasuta täisrasvasisaldusega toorjuustu. Vähendatud rasvasisaldusega tooteid ei maksa võtta.
Lase toorjuustul enne segamist vähemalt 30 minutit toatemperatuuril pehmeneda. See aitab koostisosadel ühtlaselt seguneda.