NÄDALA KOOK

Tagurpidi viigimarjakook

Pille Enden, 04.10.2024

Eriti mahlane ja mesine kook, milles küpsed viigimarjad koos pruuni suhkruga küpsedes muutuvad karamelliseks ja moosiseks. Tilgake mett annab koogile meeldivalt magusalisa.

Valmistamise aeg
25 minutit + 45 minutit ahjus
Kogus
10 portsjonit
Koostisosad
  1. 10 viigimarja + kaunistamiseks soovi korral
  2. 1,75 dl pruuni suhkrut
  3. 2,25 dl nisujahu
  4. 1 tl küpsetuspulbrit
  5. 0,25 tl soola
  6. 225 g toasooja võid
  7. 1 dl suhkrut
  8. 3 toasooja suurt muna
  9. 2 tl vanilliekstrakti või -pastat
  10. 100 g jahvatatud mandleid
  11. võid vormi määrimiseks
  12. soovi korral mett serveerimiseks
Valmistamine
  1. Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri 22 cm koogivorm ( mitte lahtikäiv) võiga.

  2. Lõika viigimarjad pikuti pooleks.

  3. Puista 0,75 dl pruuni suhkrut ühtlaselt koogivormi põhjale. Lao viigimarjad vormi lõikepool all. Jäta servad vabaks. 

  4. Sega kausis jahu, küpsetuspulber ja sool.

  5. Vahusta või valge ja 1 dl pruuni suhkruga heledaks vahuks. Mikserda ükshaaval hulka munad ja seejärel vanilliekstrakt.

  6. Lisa jahusegu ja sega ühtlaseks. Seejärel lõpuks hulka jahvatatud mandlid.

  7. Tõsta tainas ettevaatlikult viigimarjade peale ja määri ühtlaselt laiali nii, et see valguks servadest alla.

  8. Tõsta ahju ja küpseta 40-45 minutit, kuni koogi keskossa torgatud tikk jääb väljudes puhtaks.

  9. Võta ahjust,lase 30 minutit jahtuda ja kummuta siis vormist.Soovi korral serveeri kooki värskete viigimarjade ja natukese meega.