NÄDALA KOOK
Tagurpidi viigimarjakook
Pille Enden, 04.10.2024
Eriti mahlane ja mesine kook, milles küpsed viigimarjad koos pruuni suhkruga küpsedes muutuvad karamelliseks ja moosiseks. Tilgake mett annab koogile meeldivalt magusalisa.
- 10 viigimarja + kaunistamiseks soovi korral
- 1,75 dl pruuni suhkrut
- 2,25 dl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 0,25 tl soola
- 225 g toasooja võid
- 1 dl suhkrut
- 3 toasooja suurt muna
- 2 tl vanilliekstrakti või -pastat
- 100 g jahvatatud mandleid
- võid vormi määrimiseks
- soovi korral mett serveerimiseks
Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri 22 cm koogivorm ( mitte lahtikäiv) võiga.
Lõika viigimarjad pikuti pooleks.
Puista 0,75 dl pruuni suhkrut ühtlaselt koogivormi põhjale. Lao viigimarjad vormi lõikepool all. Jäta servad vabaks.
Sega kausis jahu, küpsetuspulber ja sool.
Vahusta või valge ja 1 dl pruuni suhkruga heledaks vahuks. Mikserda ükshaaval hulka munad ja seejärel vanilliekstrakt.
Lisa jahusegu ja sega ühtlaseks. Seejärel lõpuks hulka jahvatatud mandlid.
Tõsta tainas ettevaatlikult viigimarjade peale ja määri ühtlaselt laiali nii, et see valguks servadest alla.
Tõsta ahju ja küpseta 40-45 minutit, kuni koogi keskossa torgatud tikk jääb väljudes puhtaks.
Võta ahjust,lase 30 minutit jahtuda ja kummuta siis vormist.Soovi korral serveeri kooki värskete viigimarjade ja natukese meega.