MAAILMA KÖÖK. ITAALIA
Eriline ja põnev vitello tonnato
Ragne Värk, 12.10.2024
Itaalia maitsete klassika koosneb õhukestest vasikalihaviiludest ja põnevast tuunikala-anšoovisekastmest ning saavutab taldrikul imelise kooskõla. Sobib külaliste üllatamiseks või muuks eriliseks sündmuseks.
- 750 g vasikaliha (selle puudumisel veiseliha)
- 1 sibulat
- 1 sellerivart
- 3 küüslauguküünt
- 3 loorberilehte
- 8 pipratera
- 2 tl soola
- 1 porgandit
- vett
- 1 tuunikalakonservi õlis
- 4 anšoovisefileed
- 1 sl sidrunist pressitud mahla
- 1 sl kappareid
- 125 g majoneesi
- soola, pipart, suhkrut
- kappareid, sidruniviile, maitserohelist
Pane liha potti, lisa poolitatud sibul, küüslauguküüned, loorberilehed, pipraterad, sool ja kooritud porgand. Vala peale nii palju vett, et liha saaks täpselt kaetud. Lase veel keema tõusta ja seejärel hoia keskmisel tulel poolteist tundi. Lase lihal jahtuda ja tõsta külmkappi.
Kastmeks pane kõik koostisosad mikserisse ja püreesta ühtlaseks. Lisa maitse järgi soola, pipart ja suhkrut.
Serveerimiseks tee jahtunud vasikalihast õhukesed viilud ja aseta vaagnale. Laota peale kaste. Paku kapparite, sidruniviilude ja maitserohelisega.
Põnev eelroog!
Mis see on?
Vitello tonnato pärineb Piemonte maakonnast Põhja-Itaaliast 1980ndatest. Retseptil on aga tegelikult märksa väärikam ajalugu, esimene versioon pärineb 18. sajandist, mil rooga valmistati lihajääkidest. Itaalia keeles tähendabki vitello vasikaliha ja tonnato tuunikalakastet. Kui esmapilgul ei tundu taoline kooslus just kõige paremini klappivat, siis eksite – tulemus saab võrratu.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Roa õnnestumisel on kastmel väga oluline roll. Võid selle valmistada päev või paar enne serveerimist, sest siis maitsed üha täienevad. Loomulikult võid kastme kokku suristada ka vahetult enne lauale andmist.
Vitello tonnato’t süüakse alati eelroana enne toekamat käiku. Serveerides paku kõrvale krõbedaks praetud ciabatta’t, lamesaia või leivaviile. Krõmpsuv salat sobib samuti. Ehkki tegemist on küll külmroaga, ei tohiks see serveerides olla täielikult külmkapikülm. Seetõttu hoia enne veidike toatemperatuuril.
Nii saab ka!
Traditsioonilisele vitello tonnato’le on mitmeid teisendeid. Retseptis valmistatud kastet saab samamoodi serveerida keedetud muna, linnu-, sea- ja veiseliha, keedukartulite või köögiviljadega. Nii saab ühe kastme abil valmistada väga palju versioone. Näiteks värsked kartulid tonnato-kastmes on suve alguses saamas üha populaarsemaks ka siinmail.
Antud retseptist jääb kastet omajagu üle. Säilita kaanega suletud purgis või karbis ja kasuta salatis, võikudel, vrapikastmena või värske keedetud kartuliga. Imeline soolakas täiend.
Soovitused ja nipid:
Valmista liha potis, mis poleks väga suur – nii hajuvad maitseained paremini. Pisem pott on parem, et liha ja maitseained piinliku täpsusega ära mahuksid.
Traditsiooniliselt kerge ja suvise olemusega, kuid tänu Itaalia immigrantidele on see just Argentinas armastatud jõuluroog.
Anšoovised asenda edukalt sama koguse vürtsikilufileedega.
Et küpsetatud liha lõikamine oleks lihtsam, jahuta seda kindlasti vähemalt kaks tundi külmkapis. Ära seda etappi vahele jäta, nii saad õhemaid viile.
Kui vasikaliha on raske leida, kasuta hoopis veiseliha.