HOOAJA VALITSEJA: päikeseline porgand hoopis uues vormis

Ragne Värk, 10.10.2024

Pane sügisest inspireerituna porgand täiesti uude võtmesse – nii astud ka ise rõõmsamal sammul jahedatele tormituultele vastu.

Porgandi-tomatisupp

Maitsetest tulvil püreesupile lisab põnevat tekstuuri riis.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
40 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 4 tomatit
  2. 50 g võid
  3. 3 porgandit
  4. 1 sibul
  5. 2 küüslauguküünt
  6. 1 keskmist suvikõrvitsat
  7. 7 dl kanapuljongit
  8. väike kimbuke basiilikut
  9. 0,5 tl Cayenne’i pipart
  10. 1 kartul
  11. soola, pipart
  12. serveerimiseks 8 sl keedetud riisi
  1. Tükelda köögiviljad. Tee tomatitele paar sisselõiget ja pista 30 sekundiks keevasse vette. Nüüd koori noaga pealmine osa maha.

  2. Sulata potis või. Lisa tükeldatud porgand, sibul ja küüslauguküüned. Kuumuta paar minutit ja lisa suvikõrvitsakuubikud. Prae veel minutijagu. Kalla juurde puljong, seejärel on hakitud basiiliku, Cayenne’i pipra ning tomati- ja kartulikuubikute kord. Lase podiseda kartuli pehmenemiseni. Püreesta, maitsesta soola-pipraga. Vajadusel lisa puljongit. Serveeri keedetud riisiga.

Hakkliha-porgandisegadik

Porgandilisandiga tatrapuder täidab korralikult kõhtu. Lisaks võile paku hapukoore või külma kastmega.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 5 dl vett
  2. 200 g tatart
  3. 0,5 tl soola tatra keetmiseks
  4. 1 suurem porgand
  5. 200 g hakkliha
  6. 1 sl värskelt hakitud tilli
  7. 1 sl röstsibulat
  8. 1 sl võid
  9. soola, pipart
  10. serverimiseks võid, tilli
  1. Aja vesi potis keema. Loputa tatart korralikult voolava vee all ja tõsta keevasse vette, lisa sool. Vähenda kuumust, et vesi vaikselt mullitaks. Riivi porgand peene riivipoolega ja pane samuti potti. Keeda, kuni kogu vedelik on imendunud, selleks kulub u 10–15 min.

  2. Prae hakkliha pannil roosaka värvuse kadumiseni, maitsesta soola-pipraga.

  3. Kui puder on valmis, lisa segades juurde till, röstsibul ja või. Viimasena sega juurde hakkliha. Maitsesta lõplikult ja serveeri.

Porgandipommid

Rummikookidest inspireeritud ampsud on tummised, magusad ja sisaldavad ohtralt riivporgandit. Justkui pisikesi koogikesi katab krõbe šokolaadikate.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 min + tahenemisaeg
Kogus
8 portsjonit
  1. 1 sl võid
  2. 3 sl mannat
  3. 100 g keedetud karamellist kondenspiima
  4. 200 g peenelt riivitud porgandit
  5. 0,25 tl kaneeli
  6. 100 g maitsestamata kohupiima
  7. 2 sl kookoshelbeid
Peale:
  1. mandli- või kookosjahu
  2. 150 g tumedat šokolaadi
  3. 1 sl oliiviõli
  4. mandlilaaste
  1. Sulata pannil või, lisa manna. Kuumuta segades minutike. Pane juurde kondenspiim ja sega võiga kokku. Tõsta pannile riivporgand ja kaneel ning kuumuta segades mõned minutid. Võta pliidilt, sega juurde kohupiim ja kookoshelbed. Pane mass külmkappi tahenema umbes 30 minutiks. Seejärel vormi segust 8 pallikest ja keeruta neid mandli- või kookosjahus.

  2. Sulata šokolaaditükid veevannil. Tee sulašokolaad ühtlaseks ja sega juurde oliiviõli. Nirista šokolaadisegu porgandipallikestele. Raputa peale mandlilaaste ja tõsta külmkappi tahenema.