TEE JÕULUKS VALMIS
Puuviljatšatni
Tiina Lebane, 13.10.2024
Paks, kleepuv, magus, hapukas, vürtsine – selline on puuviljatšatni, mida on just praegu õige aeg valmistada, et oleks, mida aastalõpu praadide kõrvale pakkuda. Kindlasti ka vürtsika juustu kõrvale ja võileivale maitseandjaks. Tšatni saladus peitub pikas keetmisajas. Selle jooksul jõuavad õuna- ja pirnitükid haududa peaaegu ühtlaseks massiks, hiljem lisatud terved viinamarjad annavad aga suus väikesi maitsepahvakuid.
- 700 g hapukaid õunu
- 700 g pirne
- 3 küüslauguküünt
- 1 suur sidrun
- 4 dl õunaäädikat
- 0,5 tl purustatud musta pipart
- 0,5 tl tšillipulbrit
- 1 tl kaneeli
- 500 g heledat muscovado suhkrut
- 700 g seemneteta viinamarju
Koori õunad ja pirnid ning haki väikesteks, umbes 1 cm kuubikuteks. Haki küüslauk peeneks. Pane hakitud viljad potti ning lisa sidrunist pigistatud mahl, õunaäädikas, pipar, tšillipulber ja kaneel. Lase keema tõusta ja lisa nüüd suhkur. Sega, kuni suhkur on sulanud ja lase tšatnil ilma kaaneta madalal kuumusel kergelt podisedes keeda. Aeg-ajalt sega, et keedus poti põhja kinni ei jääks ja ühtlaselt hauduks.
Lisa terved viinamarjad ja lase veel umbes pool tundi podiseda, kuni viinamarjad on lõhki haudunud ja tšatni on kleepuv paks mass. Pane kuumalt purki, sulge kaanega ning säilita hämaras ja jahedas. Lase tšatnil umbes kuu aega maitsestuda, enne kui purgi lahti teed.
2l