SOOJENDAV, LOHUTAV JA VEGAN
Maafe ehk maapähkline aedviljahautis
Tiina Lebane, 06.11.2024
Sügis toob meie köökidesse taas hautised. Meilegi tuttavatest koostisainetest aedviljahautis saab aafrikapärase meki, kui sellele lisada maapähklivõid. Ja tulemus on hea! Maafe nime kandev hautis on eriti levinud Lääne-Aafrikas ja köögivilju võib selles varieerida maitse ja võimaluste järgi, aga kindlasti peab ühes õiges maafes olema kapsast ja kõrvitsat. Rikkaliku maitsega hautise lisandiks pakutakse riisi.
- 2 sibulat
- 5 küüslauguküünt
- 2 tomatit, kokku u 300 g
- 1 bataat (u 350 g)
- 600 g kõrvitsat
- 300 g kapsast
- 2 punast tšillit
- 3 sl õli praadimiseks
- 2 sl tomatipüreed
- 7 dl vett
- 2 loorberilehte
- 1 köögiviljapuljongikuubik
- 5 sl suhkruta maapähklivõid
- paar peotäit värsket spinatit
- soola
- pipart
Koori sibulad ja küüslaugud ja haki peeneks. Tükelda tomatid väikesteks tükkideks. Koori bataat, koori ka kõrvits ning puhasta seemnetest ja pehmest sisust. Lõika bataat, kõrvits ja kapsas umbes 1,5 cm paksusteks viiludeks. Poolita tšillid ja eemalda seemned.
Kuumuta poti põhjas õlis sibul ja küüslauk pehmeks, lisa tomatitükid ja tomatipüree ning kuumuta 6-7 minutit. Lisa potti vesi ja loorberilehed ning pudista hulka puljongikuubik. Lisa ka bataadi- ja kõrvitsaviilud ning poolitatud tšillid, lase hautisel keema tõusta ja keeda tasasel tulel 6-7 minutit kaane all. Viimase köögiviljana lisa potti kapsas, lase keema tõusta ja hauta veel 6-7 minutit.
Sega toasoe maapähklivõi 3 sl veega pehmeks püreeks ja sega hautise hulka. Keera kuumus kinni ning maitsesta hautis soola (umbes 1,5 tl) ja pipraga (0,5 tl). Lisa loputatud spinatilehed, kata pott kaanega ja hoia hautist kuumal pliidiplaadil veel umbes 5 minutit, kuni spinat on läbi kuumenenud. Serveeri keedetud riisi juurde.