NÄDALA KOOK
Kirsi-kohupiimakook
Pille Enden, 11.10.2024
Selles koogis on koos justkui kaks kooki – pehme marmorjas kook kirssidega ja lahe kohupiimakook, mis kaetud kirsitarretisega. Mõlemad koogid täiendavad teineteist ja annavad kokku mitte liiga magusa kohvikõrvase.
- 100 g toasooja võid
- 2 dl suhkrut
- 3 toasooja muna
- 2,75 dl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 2 sl kakaopulbrit
- 250 g külmutatud kirsse
- 4 želatiinilehte
- 3,5 dl vahukoort
- 400 g toasooja kohupiima
- 1 dl suhkrut
- 2 tl vanillisuhkrut
- 1 dl kirsinektarit
- 1 dl tarretisesuhkrut
Sulata kirsid, kuid hoia eraldunud mahl katte tarvis alles.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Vahusta või suhkruga. Mikserda ükshaaval hulka munad.
Sega jahu ja küpsetuspulber esmalt omavahel ja siis tainasse. Tõsta pool tainast eraldi ja sega selle hulka kakaopulber.
Kata 20-22 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Laota hele tainas vormi, tõsta peale pruun tainas ja silu. Lao peale nõrutatud kirsid ja suru kergelt tainasse.
Küpseta 35-40 minutit või kuni keskele torgatud tikk jääb välja võttes puhtaks. Võta põhi ahjust ja lase jahtuda. Eemalda vormist ja pese vorm puhtaks.
Pane küpsenud põhi vormi tagasi.
Pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette likku. Vahusta 3 dl koort tugevaks vahuks. Sega kohupiima hulka suhkur ja vanillisuhkur.
Kuumuta ülejäänud koor ja sulata selles kuivaks pigistatud želatiinilehed. Sega kohupiima hulka.
Sega hulka vahukoor. Tõsta segu koogipõhjale ja silu. Pane 2 tunniks külmkappi kuni on tarretunud.
Mõõda kirsside sulamisel eraldunud mahl ( seda peaks olema u 1 dl) kastrulisse. Lisa nii palju kirsinektarit, et mahla oleks kokku 2 dl. Lisa tarretisesuhkur ja kuumuta kuni suhkur on sulanud. Lase jahtuda ja nirista siis koogile. Pane külmkappi kuni mahlakiht on tarretunud.