Ragne Värk soovitab: ahvatlevalt kerged road kodujuustust

Ragne Värk, 18.10.2024

Loovalt ja leidlikult süüa valmistades üllatud iga kord, kui paljude roogadega suudab kodujuust lausa imet teha. Pealegi teeb väärtuslik kaltsiumi- ja valguallikas teene seedesüsteemile.

Kanasalat kodujuustukastmega

Püreestatud kodujuustu saad hõlpsalt kasutada salatikastmena. Sobib hästi kana- ja kalalihaga.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
2 portsjonit
  1. 2 suurt peotäit (jää)salatilehti
  2. 25 g riivitud parmesani
  3. 2 sl hakitud tilli
  4. 250 g küpsetatud kanaliha
  5. 50 g toortatart
  6. soola, pipart
  7. 200 g kodujuustu
  8. 2 sl heledat sojakastet
  1. Haki salatilehed, pane juurde riivitud parmesan, till ja lihatükid. Rösti paar minutit kuival, aga kuumal pannil toortatart. Lisa salatile. Maitsesta soola-pipraga. Püreesta kodujuust ja sega koos sojakastmega salatisse. Vii lauale!

Kodujuustupirukas

Põhjata kodujuustupirukas sobib iseseisvaks roaks, kuid ka lisandiks praekartulile. Maitseb hästi ahjusoojalt ja jahtunult.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
40 min
Kogus
8 portsjonit
  1. 250 g tugevamaitselist riivitud juustu
  2. 500 g kodujuustu
  3. 1 tl riivitud sidrunikoort
  4. 0,5 tl soola
  5. 2 sl hapukoort
  6. 3 sl nisujahu
  7. 5 muna
  8. 150 g suitsukanaliha (või küpsetatud kanaliha)
Peale:
  1. 2 sl seesamiseemneid
  1. Sega juust, kodujuustuga. Lisa segades juurde sidrunikoor, sool, hapukoor ning jahu. Nüüd sega ükshaaval juurde munad. Kõige lõpuks lisa tükeldatud kana. Vala tainas võiga määritud kandilisse küpsetusvormi (18 × 27 cm). Raputa peale seemneid ja küpseta 175 kraadi juures 45–55 min.

Nostalgiline kodujuustuvaht

Lihtne magustoit üllatab õhulise ja kreemja tekstuuriga. Paku pokaalidest, purkidest või magustoiduklaasidest. Soovi korral serveeri hoopis vahvlituutudest.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 200 ml rõõska koort (35%)
  2. 1–2 sl suhkrut
  3. 1 tl vanillisuhkrut
  4. 200 g kodujuustu
  5. 2 sl tšiiaseemneid
Serveerimiseks:
  1. (toor)moosi, marju
  1. Vahusta rõõsk koor 1 sl suhkru ja vanillisuhkruga pehmeks vahuks. Püreesta kodujuust mikseriga ühtlaseks, lisa vahustatud vahukoorele. Nüüd tee mikseriga kiirelt kõik ühtlaseks ja sega juurde tšiiaseemned. Pane täiendavalt suhkrut, kui soovid magusamat. Tõsta serveerimisnõudesse, lisa moosi ja marju ning lase külmkapis taheneda vähemalt 10 minutit.