NÄDALA KOOK

Õunakeeks vanillikreemitäidisega

Tiina Lebane, 01.11.2024

Mahlase küpsetise keskel peitub paks kiht vanillikreemitäidist, mis teeb puuviljase keeksi hoopis täidlasemaks. Keeks säilib mahlasena mitu päeva, kui hoiad seda küpsetuspaberisse mähituna jahedas. 

Valmistamise aeg
30 minutit + 1 tund küpsetamiseks
Kogus
12 portsjonit
Koostisosad
  1. 1 pk (91 g) vanillikastmepulbrit Ekströms
  2. 3 dl piima
  3. 250 g õunu
  4. 150 g toasooja võid
  5. 2 dl suhkrut
  6. 2 tl vanillisuhkrut
  7. 3 muna
  8. 4 dl nisujahu
  9. 2 tl küpsetuspulbrit
  10. 1 dl petti
Peale
  1. 1 suurem õun
  2. 10 g võid
  3. 2 tl Demerara suhkrut
  4. tuhksuhkrut
Valmistamine
  1. Sega vanillikastmepulber ja piim paksuks kreemiks, jäta ootele. Koori ja puhasta õunad ja lõika väikesteks tükkides.

  2. Vahusta pehme või ja suhkrud heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munad ja töötle segu iga lisamise järel mikseriga läbi. Sega küpsetuspulber jahu hulka. Lisa või-munavahule kuivained ja pett kahes jaos, tainast pigem vähem segades. Lõpuks sega tainasse õunatükid.

  3. Vooderda 2-liitrine leivavorm küpsetuspaberiga. Voldi paberiservad üle vormi, nende abiga on hiljem mugav keeksi vormist välja tõsta. Vala 2/3 tainast vormi. Tõsta peale vanillikreem ja tasanda, nii et kreem laotub ühtlaselt üle taina. Tõsta peale ülejäänud tainas ja silu pealt tasaseks. Lõika õun põigiti viiludeks ja tõsta koogile. Sulata või ja pintselda õunad üle, puista peale Demerara suhkrut.

  4. Kuumuta ahi 180 kraadini ja küpseta keeksi umbes 1 tund. Lase umbes 15 minutit vormis jahtuda, siis tõsta restile ja lase veel 15 minutit jahtuda, enne kui tükkideks lõikad. Serveerides puista peale tuhksuhkrut.