SÜGISESELT HÕRK
Peedipirukas pähklikreemiga
Pille Enden, 22.10.2024
Muredal põhjal lahtine peeditäidisega pirukas on rikkalik ja maitsev nii soojalt kui külmalt. Küüslaugune jogurtil baseeruv Kreeka pähkli kaste annab maitselisa ja mahlakust. Kui kasutada täidises eri värvi peete, tuleb küpsetis sügiseselt värvikirev.
- 3 dl nisujahu
- 0,5 tl soola
- 150 g võid
- 3 sl külma vett
- 1 punane sibul
- 1 sl õli
- 2 sl punase veini äädikat
- 0,5 sl mett
- soola
- musta pipart
- 100 g tugevama maitsega riivjuustu
- 400 g keedetud punaseid või/ja kollaseid peete
- 2 muna
- 1 dl vahukoort
- 0,5 dl piima
- 2 dl Kreeka jogurtit
- 10 Kreeka pähklit
- 1 küüslauguküüs
- 2 sl hakitud peterselli
- soola
- musta pipart
Töötle jahu, sool ja külm tükeldatud või kombainis või näpi suures kausis puruks. Lisa külm vesi ja töötle ühtlaseks tainaks. Suru 24 cm pirukavormi põhja ja äärtele. Pane 30 minutiks külmkappi.
Kuumuta ahi 225 kraadi. Kata taina servad küpsetuspaberi ribadega ja küpseta 12-15 minutit või kuni põhi on helepruun. Võta ahjust. Alanda ahju temperatuur 180 kraadile.
Koori sibul ja lõika õhukesteks viiludeks. Prae pannil õlis pehmeks.
Lisa pannile äädikas ja mesi ning maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta paar minutit kuni vedelik on aurustunud. Tõsta sibulasegu vormi ja puista peale riivjuust.
Lõika peedid sektoriteks ja lao vormi. Klopi munad, koor ja piim ühtlaseks, maitsesta soola ja pipraga. Kalla vormi. Küpseta pirukat ahju allosas 35-40 minutit kuni täidis on tahe ja põhi helepruun.
Kuni pirukas küpseb, sega kastmeks jogurt, hakitud pähklid, purustatud küüslauk ja petersell. Maitsesta soola ja pipraga.
Lõika pirukas sektoriteks ja serveeri pähklikastmega.