Ah, kui hea! Kuninglikud road üleküpsenud banaanidest

Ragne Värk, 23.10.2024

Ära jäta kunagi ostukorvi panemata üleküpsenud banaane. Lisaks oluliselt soodsamale hinnale valmivad neist lausa kuninglikud magustoidud.

Banaaniküpsised

Lihtne retsept, lihtsad koostisosad. Soovi korral lisa šokolaadile täienduseks hakitud metsapähkleid.

Banaaniküpsised
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
10 minutit + küpsemisaeg
Kogus
15 portsjonit
  1. 100 g toasooja võid
  2. 75 g pruuni suhkrut
  3. 50 g suhkrut
  4. 1 tl vanillisuhkrut
  5. 1 suurem banaan
  6. 1 muna
  7. 125 g nisujahu
  8. 0,5 tl soodat
  9. 0,25 tl soola
  10. 0,5 tl kaneeli
  11. 150 g kaerahelbeid
  12. 75 g piimašokolaadi
  1. Aja või koos suhkrutega vahule. Püreesta banaan kahvliga ning sega koos munaga või- ja suhkrumassi. Pane kokku nisujahu, sooda, sool ja kaneel ning sega ülejäänud tainasse. Haki šokolaad ja puista koos kaerahelvestega küpsisetainasse. Tee ühtlaseks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed kuhjakesed. Küpseta 175 kraadi juures 18 minutit.

Banaanikeeks

Kostita külalisi mahlase ja maitserohke keeksiga. Säilib värskena mitu päeva ja muutub seistes isegi maitsvamaks.

Banaanikeeks
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit + küpsemisaeg
Kogus
1 portsjon
  1. 100 g toasooja võid
  2. 75 g suhkrut
  3. 2 muna
  4. 300 g nisujahu
  5. 2 tl küpsetuspulbrit
  6. 0,5 tl kaneeli
  7. 0,5 tl soola
  8. 150 g lehmakomme
  9. 100 g hapukoort
  10. 2 suurt banaani
  1. Vahusta või suhkruga, sega juurde munad. Pane kokku kuivained. Tükelda lehmakommid ja lisa segades jahule. Püreesta üks banaan. Lisa või- ja munasegule kuivained, hapukoor ning püreestatud banaan. Tee ühtlane tainas. Tõsta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi. Lõika teine banaan horisontaalselt pooleks ja laota kõige peale. Ära väga tugevasti tainasse suru! Küpseta 170 kraadi juures 70–80 minutit.

Banaanikoogipuder

Mõnus magustoit ja toitev hommikusöök samal ajal. Olemuselt pigem tummist koogikest meenutav puder on parajalt šokolaadine, kuid kergelt aimub ka kookost ja banaani.

Banaanikoogipuder
Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
10–15 min
Kogus
2 portsjonit
  1. 2 dl tatrahelbeid
  2. 2 dl vett
  3. 3 dl kookospiima
  4. 0,5 tl kaneeli
  5. näpuotsatäis soola
  6. 1 sl kakaopulbrit
  7. 3 sl kookoshelbeid
  8. 1 suur purustatud banaan
  9. 1 sl mett
  10. serveerimiseks meelepäraseid lisandeid
  1. Lase kolmel esimesel komponendil potis keema tõusta. Vähenda kohe kuumust ja lisa ülejäänud ained (v.a mesi). Hoia madalal tulel mõned minutid, sega juurde mesi. Puder jäägu maitseküllane, vajadusel rikasta mee, soola või kaneeliga! Serveeri lemmiklisanditega.