HOIAB KÜLMAS KÕHU TÄIS
Kartulisupp krõbeda peekoniga, tambitud kartulid külma kastmega ja kartuli-kanavorm
Merilin Siimpoeg, 06.11.2024
Kartul on eestlaste seas vägagi populaarne. Juba mõte esimesele suvisele kukeseenekastmele värske kartuliga viib keele alla! Eriti oodatud on kõhtu täitev kartul aga külmal ajal!
Mida külmemaks muutuvad ilmad, seda tihedamini kõiksugu kartuliroad toidulauale jõuavad. Vähemalt meie peres on see küll nii.
Minu praegused lemmikud on rammus, ohtra võiga kartulipuder ja klassikaline kartulisalat. Samuti need kartuliroad, mille retsepte siin teiega jagan.
Kreemjas kartulisupp krõbeda peekoniga
4 portsjonit
5-6 peekoniviilu
1 sibul
1 suur porru
4 kartulit
2 sl võid
soola
900 ml kana- või köögiviljapuljongit
100 ml 35% rõõska koort
musta pipart
värskeid ürte
Praadige peekon krõbedaks. Tõstke kõrvale, kuid jätke tekkinud rasv pannile. Hakkige sibul peeneks. Lõigake porru kõigepealt pikkupidi pooleks ja seejärel viilutage. Lisage või pannile, kuhu jäi peekonirasv. Kuumutage, lisage sibul ja porru. Maitsestage soolaga ja praadige 4-5 minutit, kuni porru pehmeneb.
Lisage kuum puljong, seejärel tükeldatud kartulid. Keetke, kuni kartulid on pehmed. Püreestage saumikseriga või kannmikseris. Lisage koor, maitsestage soola ja pipraga. Serveerige suppi värskete hakitud ürtide ja krõbeda peekoniga.
Krõbedust veel juurde!
Supp on maitsev ka krõbedate saiakuubikute ehk krutoonidega.
Krõbedad tambitud kartulid külma kastmega
5-6 portsjonit
Pole just kõige kiirem meetod kartulite valmistamiseks, kuid tulemus on seda aega igati väärt. Tuleb krõbe ja juustune, just ekstra maitsev ja natuke patune roog, mida vahel endale lubada tahaks.
1 kg pisikesi koorega kartuleid
3-4 sl võid või õli
4 küüslauguküünt
värskeid või kuivatatud ürte
soola
musta pipart
3 sl riivitud parmesani
Kaste:
200 g Kreeka jogurtit või hapukoort
1 sl sidrunimahla
2 tl peenelt riivitud sidrunikoort
soola
Puhastage kartulid, kuid jätke koorimata. Keetke soolaga maitsestatud vees pehmeks ja kurnake. Asetage kartulid suurele õli või võiga määritud küpsetusplaadile ja suruge iga kartul eraldi pudrunuia abil sodiks. Segage omavahel sulavõi, purustatud küüslauk, ürdid, sool, pipar ja parmesan. Määrige segu kartulitele. Küpsetage 210kraadises ahjus 10–15 minutit, kuni kartulid on kuldsed ja krõbedad.
Kastmeks segage jogurt sidrunimahla, sidrunikoore ja soolaga. Nautige soojasid krõbedaid kartuleid külma jogurtikastmega!
Kiiremini valmis!
Võisegu asemel võite kartulitele enne küpsetamist määrida ka valmis pestot.
Lihtne kartuli-kanavorm
4-5 portsjonit
Imelihtne roog, mida on eriti hea teha siis, kui eelmisel päeval on keedetud kartuleid alles jäänud.
2 sl võid
4-5 keedetud kartulit
250 g suitsukana
225 g hapukoort
2 muna
2 küüslauguküünt
kuivatatud ürte
soola
musta pipart
100 g riivitud juustu
Määrige vorm võiga. Viilutage keedetud kartulid ja jaotage vormi põhjale. Tükeldage kana ja jaotage kartuli peale. Segage omavahel hapukoor, munad, hakitud küüslauk, ürdid, sool, pipar ja riivitud juust. Valage segu kartuli ja kana peale. Küpsetage vormi 210kraadises ahjus 15–20 minutit, kuni juust on sulanud ja roog pealt kuldne.
Võite valmistada ka nii!
Vormiroog jääb maitsev ka ilma suitsukanata.