HOIAB KÜLMAS KÕHU TÄIS

Kartulisupp krõbeda peekoniga, tambitud kartulid külma kastmega ja kartuli-kanavorm

Merilin Siimpoeg, 06.11.2024

Kartul on eestlaste seas vägagi populaarne. Juba mõte esimesele suvisele kukeseenekastmele värske kartuliga viib keele alla! Eriti oodatud on kõhtu täitev kartul aga külmal ajal!

Mida külmemaks muutuvad ilmad, seda tihedamini kõiksugu kartuliroad toidulauale jõuavad. Vähemalt meie peres on see küll nii. 

Minu praegused lemmikud on rammus, ohtra võiga kartulipuder ja klassikaline kartulisalat. Samuti need kartuliroad, mille retsepte siin teiega jagan.

Kreemjas kartulisupp krõbeda peekoniga

4 portsjonit

Kreemjas kartulisupp krõbeda peekoniga
Foto: Merilin Siimpoeg

5-6 peekoniviilu

1 sibul

1 suur porru

4 kartulit

2 sl võid

soola

900 ml kana- või köögiviljapuljongit

100 ml 35% rõõska koort 

musta pipart

värskeid ürte

Praadige peekon krõbedaks. Tõstke kõrvale, kuid jätke tekkinud rasv pannile. Hakkige sibul peeneks. Lõigake porru kõigepealt pikkupidi pooleks ja seejärel viilutage. Lisage või pannile, kuhu jäi peekonirasv. Kuumutage, lisage sibul ja porru. Maitsestage soolaga ja praadige 4-5 minutit, kuni porru pehmeneb.

Lisage kuum puljong, seejärel tükeldatud kartulid. Keetke, kuni kartulid on pehmed. Püreestage saumikseriga või kannmikseris. Lisage koor, maitsestage soola ja pipraga. Serveerige suppi värskete hakitud ürtide ja krõbeda peekoniga.

Krõbedust veel juurde!

Supp on maitsev ka krõbedate saiakuubikute ehk krutoonidega.

Krõbedad tambitud kartulid külma kastmega

5-6 portsjonit

Krõbedad tambitud kartulid külma kastmega
Foto: Merilin Siimpoeg

Pole just kõige kiirem meetod kartulite valmistamiseks, kuid tulemus on seda aega igati väärt. Tuleb krõbe ja juustune, just ekstra maitsev ja natuke patune roog, mida vahel endale lubada tahaks.

1 kg pisikesi koorega kartuleid

3-4 sl võid või õli

4 küüslauguküünt

värskeid või kuivatatud ürte

soola

musta pipart

3 sl riivitud parmesani

Kaste:

200 g Kreeka jogurtit või hapukoort

1 sl sidrunimahla

2 tl peenelt riivitud sidrunikoort

soola

Puhastage kartulid, kuid jätke koorimata. Keetke soolaga maitsestatud vees pehmeks ja kurnake. Asetage kartulid suurele õli või võiga määritud küpsetusplaadile ja suruge iga kartul eraldi pudrunuia abil sodiks. Segage omavahel sulavõi, purustatud küüslauk, ürdid, sool, pipar ja parmesan. Määrige segu kartulitele. Küpsetage 210kraadises ahjus 10–15 minutit, kuni kartulid on kuldsed ja krõbedad. 

Kastmeks segage jogurt sidrunimahla, sidrunikoore ja soolaga. Nautige soojasid krõbedaid kartuleid külma jogurtikastmega!

Kiiremini valmis!

Võisegu asemel võite kartulitele enne küpsetamist määrida ka valmis pestot.

Lihtne kartuli-kanavorm

Foto: Merilin Siimpoeg

4-5 portsjonit

Imelihtne roog, mida on eriti hea teha siis, kui eelmisel päeval on keedetud kartuleid alles jäänud.

2 sl võid

4-5 keedetud kartulit

250 g suitsukana

225 g hapukoort

2 muna

2 küüslauguküünt

kuivatatud ürte

soola

musta pipart

100 g riivitud juustu

Määrige vorm võiga. Viilutage keedetud kartulid ja jaotage vormi põhjale. Tükeldage kana ja jaotage kartuli peale. Segage omavahel hapukoor, munad, hakitud küüslauk, ürdid, sool, pipar ja riivitud juust. Valage segu kartuli ja kana peale. Küpsetage vormi 210kraadises ahjus 15–20 minutit, kuni juust on sulanud ja roog pealt kuldne.

Võite valmistada ka nii!

Vormiroog jääb maitsev ka ilma suitsukanata.