HEAD KANEELIPÄEVA! Valmistage selle puhul eriliselt maitsvaid kaneeliküpsiseid

Merilin Siimpoeg, 01.11.2024

Tähistame kaneelipäeva, et sellele mõnusale vürtsile austust avaldada. Sellega saab avatud ka külmem sügistalvine hooaeg. Kaneeli meeldib meile lisada kookidesse, küpsistesse, kohvi peale. Ja kes ei armastaks ahjusoojasid pehmeid kaneelisaiakesi! 

Kaneelipuu on pärit India poolsaarelt ning on olnud sajandeid oluline kaubaartikkel India, Hiina ja Egiptuse vahel. Kusjuures kaneeli päritolu oli läänemaailma jaoks pikka aega üks suur mõistatus. Herodotose ja teiste autorite kirjelduste järgi on kaneel pärit Araabiast.

Käärige käised üles ja valmistage eriliselt maitsvad kaneeliküpsised!

Kaneeliküpsised

16 tk

125 g võid

165 g nisujahu

1 tl soodat

1 tl soola

1 tl kaneeli

100 g pruuni suhkrut

70 g suhkrut

1 muna

vannilliekstrakti

2 tl sidrunimahla

Kate:

2 sl suhkrut

1 tl kaneeli

Tükeldage või, tõstke pannile, kuumutage ja laske keskmisel kuumusel muliseda, kuni või hakkab jumekaks minema. Valage pruunikas sulavõi eraldi kaussi jahtuma. Segage omavahel jahu, sooda, sool ja kaneel. Segage jahtunud sulavõi hulka mõlemad suhkrud. Lisage muna ja vahustage, kuni saate heleda kreemja vahu. Lisage vanilliekstrakt ja sidrunimahl. Lisage ka kuivainesegu ja segage kõik korralikult läbi.

Mätsige küpsisetainas toidukile sisse ja hoidke 2 tundi külmkapis. Vormige käte vahel pallikesed ja veeretage neid suhkru-kaneelisegus. Tõstke küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpsetage 170kraadises ahjus 12 minutit.