Kokka nagu Masterchef – siit leiad kolm retsepti menukast telesaatest läbi kolme hooaja!

Toimetas Silja Paavle, 01.11.2024

Üle maailma armastatud kokasaade „MasterChef“ inspireerib uut proovima ja mõtlema, kui lihtne või raske on kohtunike kullipilgu all restoraniväärilisi roogi valmistada. Ega muidu teada ei saa, kui järele ei proovi – siin on katsetamiseks kolm retsepti läbi kolme hooaja.

Taavi Immato Kindral Tso kana tomatises kastmes

Foto: Harry Tiits (MasterChef)
Taavi Immato MasterChef 2024
Foto: HARRY TIITS
Valmistamise aeg
50 minutit
Kogus
2 portsjonit
Kana ja marinaad
  1. 300 g kana kintsuliha
  2. 1 tl seesamiõli
  3. ½ tl pruuni suhkrut (võib kasutada ka valget suhkrut)
  4. 1 sl heledat sojakastet
  5. 1 muna
  6. ½ tl söögisoodat
  7. 2 tl maisitärklist
  8. 1 sl rapsiõli
Kastmeks
  1. 150 g tomatipastat
  2. ½ tl Sriracha kastet
  3. 1 sl magushaput tšillikastet
  4. 2 sl heledat sojakastet
  5. 30 g pruuni suhkrut
  6. 1 tl austrikastet
  7. 1 tl laimimahla
  8. 50 ml vett
  9. 2 küüslauguküünt
  10. u 4 cm jupp ingverit
  11. 2–3 sibulavart
  12. 1 tšillikaun
  13. 1 pakk basmati- või jasmiiniriisi
  14. serveerimiseks seesamiseemneid ja laimisektor
  1. Tükelda kana umbes 2 cm suurusteks kuubikuteks ja valmista selle marinaad, segades eraldi kausis kõik marinaadi koostisosad. Masseeri marinaad käega kanasse ja lase seista u 10 minutit.

  2. Teises kausis seda kokku kõik kastme komponendid.

  3. Seejärel haki peenelt küüslauk, ingver ja sibulapealsete valge osa ning tšillikaun. Kui sa ei soovi liialt vürtsikat rooga, eemalda tšillilt eelnevalt seemned. Keeda riis.

  4. Kuumuta vokkpann keskmise või pisut kõrgema kuumuseni, vala õli ja pruunista kana. Kui kana on peaaegu valmis, aseta see eraldi kaussi. Sortsuta pannile veidi õli juurde, lisa hakitud ingver, küüslauk, sibulavarte valge osa ja tšilli ning prae kergelt läbi, kuid jälgi, et ei läheks kõrbema. Tõsta kuumust ja vala pannile kaste. Lase sel umbes minut olla, seejärel hakka pidevalt segama, kuni kastme maht väheneb ja konsistents on sarnane siirupiga.

  5. Seejärel läheb kastmesse kana, sega korralikult läbi. Tõsta pann tulelt, puista peale seesamiseemneid ja hakitud sibulavarte roheline osa. Lõika juurde laimisektor ja serveeri basmati- või jasmiiniriisiga.

Katrin Kivi Hiina pannkoogid

Foto: Harry Tiits (MasterChef)
MasterChef-Eesti-TOP3. Katrin Kivi
Foto: Harry Tiits (MasterChef)
Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
20 portsjonit
Tainas
  1. 250 g jahu
  2. 120–150 ml kuuma vett
  3. 3 sl seesamiõli
Kaste
  1. 1 tähtaniis
  2. 4 sl sojakastet
  3. 2–3 loorberilehte
  4. maitse järgi tšillit
  5. 1 kaneelipulk
  6. pooliku sidruni mahl
  7. 1 sl suhkrut
  8. 1 sl seesamiõli
  9. soola
  10. 2 purustatud küüslauguküünt
  11. 150 ml veisepuljongit
Täidis
  1. 500 g pardisüdameid
  2. soola, pipart
  3. hakitud sibulavarsi
  4. värsket koriandrit
  1. Kaalu jahu kaussi ja lisa aeglaselt peale kuum vesi tainast pidevalt segades.
    Lase segul pisut jahtuda ning sõtku taigen ühtlaseks siidjaks palliks. Kata pall toidukilega ning lase taignapallil 20 min puhata.

  2. Kuni taigen puhkab, valmista kaste ja täidis.

  3. Keeda kastme koostisosad kokku, kuni vedelik on umbes poole võrra vähenenud. Võid sellesse lisada vabalt valitud aiavilju, näiteks peenelt viilutatud värsket kurki, porgandit, redist jne.

  4. Puhasta pardisüdamed üleliigsest verest ja rasvast. Lõika rasvakiht südame ülemisest otsast maha ja tõmba üleliigne sisu välja. Lõika südamed pooleks. Kuumuta õli (soovi korral kasuta võid) ja prae südameid mõlemalt poolt umbes 2 minutit. Vala südametele ka paar sl kastet, maitsesta soola ja pipraga ning sega kokku hakitud sibulapealsetega.

  5. Pannkookide valmistamiseks rulli taignapallist pikk toru ja lõika see 20 tükiks. Veereta valmis väikesed pallikesed. Aseta väikesesse kaussi seesamiõli ning kasta üks pallike sinna sisse. Aseta õlisele poolele vastu teine pallike ning rulli nad taignarulliga 10–15 cm peeneks kettaks. Prae (kuivata) pannkooke mõlemalt poolt kuival pannil mõni minut. Tõmba kaks pannkooki üksteise küljest lahti, kuni nad veel soojad on. Korda seda, kuni pallikesed kõik praetud. Valmis pannkooke võid hoida rätiku all, et nad soojad ja pehmed püsiksid.

  6. Võta üks pannkook, pane peale pardisüdamed, lisa sibulapealseid või teisi meelepäraseid aedvilju, kaunista värske koriandriga. Keera pannkook kokku, kasta kastmesse ja naudi.

Iivika Montoneni kõrvitsarisoto

Foto: Harry Tiits (MasterChef)
Iivika Montonen
Foto: Harry Tiits (MasterChef)
Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
2 portsjonit
  1. ¼ keskmise suurusega muskaatkõrvitsat
  2. 1 suurem šalottsibul
  3. 1 keskmine fenkol
  4. 2 küüslauguküünt
  5. 250 ml Arborio riisi
  6. 120 ml kuiva valget veini
  7. 750 ml köögiviljapuljongit
  8. 100 g parmesani (maitse järgi võib kogust suurendada)
  9. 3 sl võid
  10. külmpressitud oliiviõli
  11. värskelt jahvatatud musta pipart
  12. soola
  1. Koori kõrvits, lõika kuubikuteks ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 20–25 min, kuni kõrvits on pehme ning kergelt karamelliseerunud. Eemalda fenkoli pealmised kihid ja sisemine osa haki peeneteks kuubikuteks. Korda sama sibula ja küüslauguga.

  2. Aseta madalale tulele sügava äärega pann ja sulata sellel pool kogus võid. Võid valada veidi õli, et või kõrbema ei läheks. Lisa sibul ja fenkol ning prae klaasjaks. Seejärel puista hakitud küüslauk ja kuumuta paar minutit. Kalla juurde riis ja prae seni, kuni riis muutub kergelt klaasjaks, aeg-ajalt segades. Tõsta veidi kuumust, vala sekka valge vein ja lase sel välja aurata. Kuna õige risoto saavutad riisist tärklise väljasaamisega, siis on oluline seda pidevalt segamisega „ärritada“, et tärklis eralduma hakkaks ja tekiks iseloomulik kreemine tekstuur. Kui vein on aurustunud, vala eelsoojendatud puljongit 4–5 osas ja jätka riisi segamist. Oluline on lisada korraga väike kogus puljongit ja oodata, kuni see on ära imendunud. Umbes poole peal puista risotole röstitud kõrvitsa kuubikud.

  3. Kui kogu puljong on riisi sisse imendunud, klopi risotot, et saavutada kreemine tekstuur. Vahetult enne valmimist tuleb riivitud juust, veidi oliiviõli ning kõige viimasena viska sisse ülejäänud kogus võid ja sega kõik korralikult läbi.

  4. Kuna risotol on kombeks kiirelt hanguda, serveeri kohe värskelt jahvatatud musta pipra, riivitud parmesani juustuga ja oliiviõliga.

„MasterChef Eesti: kuulsused köögis“ jõuab Telia Inspira kanali vahendusel vaatajateni 05.10 kell 21.00 ja nii iga laupäev kuni võitja väljakuulutamiseni 21.12.