NÄDALA KOOK
Kreeka pähkli tort mascarponekreemiga
Pille Enden, 08.11.2024
Pehme pähkline biskviit ja mahe mascarpone kreem moodustavad mahlase maitsva tordi. Biskviidi võiks võimalusel eelmisel päeval valmis küpsetada, jahtununa toidukilesse mässida ja järgmise päevani seisma jätta. Siis jääb see mahlasem ja seda on kergem lõigata.
- 200 g Kreeka pähkleid
- 6 toasooja muna
- näpuotsaga soola
- 1,75 dl suhkrut
- 1 sl vett
- 2 dl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
Kuumuta ahi 190 kraadini. Vooderda 24 cm lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga.
Töötle pähklid kombainis peeneks puruks. Tõsta neist umbes 75 g kaunistamiseks kõrvale.
Eralda munakollased ja -valged. Vahusta munavalged koos näpuotsatäie soolaga tugevaks vahuks. Lisa vähehaaval suhkur, samal ajal vahustamist jätkates. Vaht peab jääma tugev ja läikiv.
Klopi munakollased koos 1 sl veega lahti. Mikserda vähehaaval munavalgevahu hulka. Kui need on segunenud, lõpeta mikserdamine kohe.
Sega jahu küpsetuspulbriga. Sõelu munavahule, lisa pähklipuru ja sega vispliga läbi.
Tõsta tainas vormi ja silu pealt ühtlaseks. Tõsta ahju keskossa ja alanda kohe temperatuur 170 kraadile Küpseta umbes 40-45 minutit kuni keskele torgatud tikk jääb välja tõmmates puhas.
Võta ahjust ja lase täiesti jahtuda. Siis lükka biskviit noaga vormi äärtest lahti ja eemalda vormi äär.
Keera põhi toidukilesse ja jäta võimalusel järgmise päevani seisma. Nii jääb see mahlasem.
Enne kui hakkad kreemi valmistama, tõsta põhi 40-45 minutiks sügavkülma, siis mureneb see lõikamisel vähem.
- 500 g mascarponet
- 2 sl lahustuva kohvi pulbrit
- 2 dl tuhksuhkrut
- 2 dl vahukoort
Hõõru mascarpone pehmeks, sega hulka kohvipulber ja pool tuhksuhkrust. Vahusta koor koos ülejäänud tuhksuhkruga pehmeks vahuks. Siis lisa mascarponele ja mikserda tugevaks vahuks. Ära üle vahusta, siis läheb mascarpone vedelaks. Jaga kreem neljaks.
Lõika põhi horisontaalselt 3 kihiks.Immuta kõige pealmine kiht kohviga ja tõsta tordialusele. Määri peale veerand kreemist.
- 1,5 dl kohvi
- 2 tl kakaopulbrit
Immuta keskmine kiht kohviga ja tõsta koogile. Määri jälle peale veerand kreemist. Siis immuta viimase põhja kihi lõikepool kohviga ja tõsta koogile. Määri peale ja külgedele ülejäänud kreem.
Puista külgedele pähklipuru ja sõelu peale kakaod. Hoia vähemalt 4 tundi enne serveerimist külmkapis.