Kolm retsepti: lapsepõlvemaitsed, mis väärivad taasavastamist

Lia Virkus, 15.11.2024

Pole vist kellelegi võõras meenutada heldimusega mõnda esivanemate valmistatud rooga ja meenutada seda mõne põneva looga – lapsepõlves kogetud maitsed lihtsalt kipuvad meelde jääma kõige parematena. Need toidud väärivad taasavastamist!

Karrine kanasalat ananassiga

Lihtne ja maitsev salat nii oma perele õhtusöögiks kui ka piduliku külmlaua ehteks.

Foto: Jaan Heinmaa
Valmistamise aeg
45 minutit
Kogus
6 portsjonit
  1. 400 g grillitud või küpsetatud kana
  2. 250 g keetmata riisi
  3. 1 väike ananassikonserv (227 g) omas mahlas
  4. 300 g majoneesi, nt Hellmann’s
  5. 1 tl karripulbrit
  1. Tükelda kanaliha ja ananass. Sega majoneesi hulka veidi ananassileent, maitsesta vähese soola ja karripulbriga. Keeda riis, lase jahtuda ja sega kastmega.

  2. Lisa kana ja ananassitükid. Lase salatil külmkapis maitsestuda tunnike. Kui salat on liiga kuiv, lisa veel väheke majoneesi või sorts ananassileent.

Räimekotletid

Hea ja odav ja tervislik kalaroog argiõhtuks. Lihtsad räimekotletid maitsevad hästi ka lastele. Paku räimekotlette keedetud kartulite või kartulipudruga, mille valmistamise ajal saad kotlette hoida ahjus vormis fooliumi all soojas.

Foto: Jaan Heinmaa
Valmistamise aeg
40 minutit
Kogus
6 portsjonit
  1. 1 kg räimi või 600 g räimefileesid
  2. 3 keedetud kartulit
  3. 1 sibul
  4. 2 muna
  5. 2–3 sl jahu
  6. 1 dl piima
  7. soola, pipart
  8. võid ja õli praadimiseks
  1. Aja räimed, kartulid ja sibul läbi hakklihamasina. Sega hulka muud ained ja vormi kotletid. Prae pannil mõlemalt poolt pruuniks ja pane ahju mõneks minutiks järelküpsema või hoia fooliumi all soojas.

Taani talutüdruk

Väga mahlane ja maitsev maius, mida on hea valmistada nii suurde klaaskaussi kui ka portsjonitena pokaalidesse. Kohupiima hulka võid segada nii hapu- kui ka vahukoort, mida parasjagu külmkapis leidub. Vahukoorega saab magustoit kindlasti kohevam ja maitsvam.

Foto: Jaan Heinmaa
Valmistamise aeg
35 minutit + külmkapis seismise aeg
Kogus
6 portsjonit
  1. 300 g rukkileiba
  2. 50 g võid
  3. 0,5 dl + 0,5 dl suhkrut
  4. 2 tl kaneeli
  5. 2 tl vanillisuhkrut
  6. 300 g vahu- või hapukoort
  7. 300 g kohupiimapastat
  8. 500 g purk jõhvika-, õuna- või pohlamoosi
Kaunistamiseks:
  1. värskeid või külmutatud pohli
  1. Riivi leib ja rösti pannil võis, lisa 0,5 dl suhkrut ja kaneel. Kuumuta pannil segades 5 minutit, kuni leib on mõnusalt karamelliseerunud, lase jahtuda. Tõsta paar supilusikatäit puru kaunistuseks kõrvale. Vahusta koor ülejäänud suhkrutega ja sega juurde kohupiimapasta.

  2. Lao pokaalidesse või suuremasse kaussi kihiti kohupiimakreemi, jahtunud leivapuru, moosi, taas kohupiimakreemi ja leivapuru. Lase võimalusel maitsestuda jahedas tunnike kuni üle öö. Kaunista pohlade ja riivleivapuruga.

Foto: tootja

Nostalgiliste maitsete kokaraamat

Lia Virkuse populaarsele nostalgiatoitude raamatule on ilmunud järg – „Nostalgilised toidud 2“. Uude teosesse on taas kokku kogutud head ja lihtsad retseptid, mis on pärit köögivõluri enda ja tema ema käsitsi kirjutatud retseptivihikutest. Kunagi olid seesugused retseptivihikud väga populaarsed, sest nagu autorgi ütleb, siis sai uusi retsepte külas käies, naisteajakirjade retseptirubriikidest või teleekraanilt. Kõik kogutu kirjutati kaustikutesse ümber.

Võime kinnitada, et sellest retseptikogumikust leiad nii palju põnevat, mis väärib katsetamist ja proovimist. On nii soolaseid kui ka magusaid roogasid, on nii taaskohtumisi kui ka uusi avastusi.

Raamatu hind 30.90, Varrak.ee