TÄHISTAME MEESTEPÄEVA

Sibula-toorjuustutäidisega pidusai

Tiina Lebane, 19.11.2024

Pidusaia tegemine nõuab rohkem aega, aga ühel sügisesel pärastlõunal, kui õues juba hämardub, on selle küpsetamiseks õige aeg. Tainas on rohkelt võid ja mune ja seetõttu see ei kerki nii palju nagu tavapärane saiatainas. Küll aga teeb soe ahi oma töö ja pidusai väljub sealt toredasti kerkinult. Sibulatäidise maitsestamiseks on kasutatud hapukat ja õrnalt vürtsikat sumahhi, aga võid kasutada ka muid maitsesegusid, mida kodus on või endale meeldib.

Valmistamise aeg
50 minutit + 2 tundi kerkimiseks + 30 minutit küpsetamiseks
Kogus
12 portsjonit
Tainas
  1. 520 g jahu (9 dl)
  2. 1 tl suhkrut
  3. 1,5 tl soola
  4. 1 sl kuivpärmi
  5. 3 muna
  6. 150 g toasooja võid
  7. 1,2 dl toasooja vett
Täidis
  1. 300 g punaseid sibulaid
  2. 1 dl hakitud värskeid ürte (tüümian, petersell)
  3. 0,5 dl oliiviõli
  4. 2 tl sumahhi
  5. 2 tl pruuni suhkrut
  6. soola
  7. 300 g maitsestamata toorjuustu
  8. 2 sl piima
  9. 1 muna määrimiseks
Valmistamine
  1. Mõõda kaussi jahu, suhkur, sool ja pärm, lisa toasoojad munad ja vesi ning pehme või. Sega kõik läbi ja sõtku paar minutit, nii et tekib ühtlane tainas. Kata kauss toidukilega ja tõsta paariks tunniks sooja kohta ootele.

  2. Koori sibulad, poolita ja lõika sektoriteks. Kuumuta oliiviõli ja prae selles sibul pehmeks. Võta pott tulelt ja sega sibula hulka hakitud ürdid, sumahh, suhkur ja 0,5 tl soola. Jäta jahtuma.

  3. Sega toasoe toorjuust 2 sl piima ja 0,5 tl soolaga pehmemaks. Vooderda suurem ahjuvorm seest küpsetuspaberiga.

  4. Sõtku tainas veel kord läbi. Puista tööpinnale veidi jahu ja rulli seal tainas lahti umbes 30 x 40 cm suuruseks ristkülikuks. Määri peale toorjuustu, sellele tõsta sibulasegu. Rulli tainas pikemast servast alates rulli ja lõika sellest 3-4 cm laiused viilu, umbes 12 tk. Aseta viilud lõikepind allpool ahjuvormi üksteise kõrvale. Klopi muna tilga veega lahti ja pintselda viilud üle. Küpseta eelsoojendatud 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni saiakesed on kerkinud ja kenasti kuldsed. Söö ahjusoojalt kohe, maitseb hea ka jahtunult järgmisel päeval.