MAAILMA KÖÖK. Itaalia
Tummised mandliküpsised
Ragne Värk, 21.11.2024
Tummised ja mandlimaitsest pakatavad küpsised toovad päikese välja ka kõige sombusema ilmaga.
- 3 munavalget
- 2 sl Amaretto likööri
- 300 g mandlijahu
- 200 g suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- näpuotsatäit soola
- 3 sl tavalist suhkrut
- 3 sl tuhksuhkrut
Vahusta munavalged, kuni saad pehmete tippudega vahu. Sega rahulikult ja tasapisi juurde liköör. Pane omavahel kokku ülejäänud kuivained ja lisa ettevaatlikult segades munavalgevahule. Aja lusika abil ühtlaseks ja lase külmkapis seista 15 minutit. Vormi tainast pisikesed pallikesed. Kasta need esmalt tavalisse suhkrusse, seejärel tuhksuhkrusse. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vajuta kergelt lamedamaks. Toimi samamoodi ülejäänud tainaga. Küpseta 175 kraadi juures 15 minutit.
Mis see on?
Milanost põhja poole jääv Saronno linn võib õigustatult uhke olla, sest Amaretti küpsised said alguse just sealt. Taas kord näitasid nutikad itaallased imepärast oskust luua lihtsate toiduainete abil midagi niivõrd imelist. Nüüd on need küpsised mõistagi armastatud üle kogu riigi.
Itaaliakeelne sõna amaro tähendab mõru ja kuna pisikesi küpsetisi maitsestatakse kibedate mandlitega, said need nimeks amaretti ehk väikesed kibedad. Traditsiooniliselt pakutakse neid dessertveini, likööri või kohviga.
Gluteenivabad küpsised valmivad rasvata. Tänu sarnastele koostisosadele kutsutakse neid tihti ka Itaalia makroonideks.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Neid valmistatakse sageli ka terve mandli või moosisilmaga keskosas. Siiski on kõige klassikalisem variant neid teha täiendavate lisanditeta.
Säilitamiseks hoia toatemperatuuril kaanega suletavas säilituskarbis. Nii püsivad need värsked ja pehmed umbes nädala. Küpsiseid saad edukalt ka külmutada. Lase neil täielikult maha jahtuda ja tõsta säilituskarbiga sügavkülma. Tarvita ära paari kuu jooksul.
Nii saab ka!
Ära asenda mandlijahu kookosjahu või mõne muu jahuga. Erinevad jahud imavad vedelikku erinevalt, mistõttu ei sobi üks ühele asendamiseks.
Lisaks baasretseptile täiendatakse retsepti lisanditega. Itaalias on sedasorti küpsised väga populaarsed pagariärides, kust võib leida antud maiuse mitmeid versioone. Võid neid edukalt ka kodus järele teha. Põhiretsepti täiendades lisa tainale pistaatsiapastat, kakaopulbrit või šokolaadi, apelsiniekstrakti või tsitruskoort. Täienda veel matcha-pulbri või vaarikamoosiga.
Üsna sageli kasutatakse Amaretto asemel mandliekstrakti. Kui sa seda poest ei leia, sobib edukalt Amaretto mandliliköör. Ära võta vaid mandliessentsi, sest tegemist on tehisliku ja ebameeldivalt intensiivse maitseandjaga.