NÄDALA KOOK
Sidruniga toorjuustu-hapukoorekook
Tiina Lebane, 22.11.2024
Koogipõhjale annavad hea maitse rosinaküpsised ja kookoshelbed ning põhja eelnev küpsetamine ja mahajahutamine tagab, et paks täidisekiht seda niipea läbi ei leota. Seda teades võid koogi ka paar päeva enne söömist valmis teha ja panna katteained peale vahetult enne serveerimist. Lahja hapukoore, toorjuustu ja kondenspiima ühendus on peaaegu ideaalne, sest kõik kolm on kreemjad ja mahedad, kuid hapukoore kerge hapukus jääb ka täidises iseloomulikult tunda.
- 100 g võid
- 60 g rosinaküpsiseid
- 0,5 dl suhkrut
- 1,5 dl nisujahu
- 1,5 dl kookoshelbeid
Sulata või. Purusta küpsised väikesteks tükkideks, aga mitte päris puruks. Sega kausis kokku küpsised, suhkur, jahu, kookoshelbed ja sulatatud või. Vooderda 22 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Suru tainas ühtlaselt vormi põhja. Küpseta 180 juures ahju keskel 15 minutit, tõsta jahtuma.
- 4 želatiinilehte
- 400 g maitsestamata toorjuustu, toasooja
- 1 sidruni koor ja mahl
- 1 purk (400 g) suhkruga kondenspiima
- 300 g 10% hapukoort
Pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Tõsta toasoe toorjuust kaussi, riivi juurde sidrunikoor ja mikserda ühtlaseks. Lisa kondenspiim, hapukoor ja sidrunist pressitud mahl ning mikserda ühtlaseks seguks.
Kuumuta potis umbes 0,5 dl vett keemiseni ja lahusta selles paisunud želatiin. Vala vedel želatiin peene nirena ja pidevalt segades täidise hulka. Sega täidis veel kord hoolikalt läbi ja vala vormi jahtunud koogipõhjale. Tõsta kook külmkappi tarduma vähemalt 4 tunniks või kuni järgmise päevani.
- 2 dl vahukoort
- 2 tl vanillisuhkrut
- 1 sidrun
- 3 sl sidrunikreemi lemon curd
Enne serveerimist vahusta koor vanillisuhkruga üsna tugevaks vahuks ja tõsta koogile. Lõika sidrunist õhukesed viilud ja säti vahukoore keskele. Vedelda lemon curd tilga veega ja tõsta sidruniviilude vahele. Serveeri kohe.