MAAILMA KÖÖK. SOOME
Rosolli salat
Ragne Värk, 28.11.2024
Tark perenaine mõtleb aegsasti pühademenüüle. Sea seekord pilgud põhjanaabrite juurde ja valmista lihavaba peedi-kartulisalatit, milleta nemad oma jõululauda ettegi ei kujuta.
- 500 g kartulit
- 300 g porgandit
- 500 g keedetud peeti
- 100 g marineeritud kurki
- 1 õuna
- 125 g hapukoort
- soola, pipart
- maitsestamiseks marineeritud kurgi vedelikku
Koori kartulid ja porgandid ning keeda valmis soolaga maitsestatud vees. Nõruta ning jahuta täielikult maha. Tükelda. Haki keedetud peedid ja marineeritud kurgid kuubikuteks. Riivi õun. Sega tükeldatud koostisosad kokku. Pane juurde hapukoor ja nirista pisut marineeritud kurgi vedelikku lisaks. Sega kergelt ühtlaseks, maitsesta soola-pipraga. Hoia serveerimiseni jahedas.
Lihata! Gluteenivaba!
Mis see on?
Rosolli salati väärikalt pikk ajalugu ulatub 19. sajandisse, mil Soome oli Vene võimu all. Paralleele saab tõmmata meile tuntud rosoljega.
Algselt valmistati salatit kõige käepärasematest toiduainetest ehk ainult peedist ja kartulist. Aja jooksul lisati veel teisi juurvilju (porgand ja sibul). Eriti populaarseks muutus lihtne roog Soome lõunaosas, kus kliima on pehmem ja juurvili kasvab hästi.
Tänapäeval on rosolli paljudes põhjanaabrite majapidamistes endiselt armastatud, eriti just jõulupühade ajal. Seda pakutakse sageli koos teiste traditsiooniliste Soome roogadega, nagu Karjala pirukad ja lihapallid. Mõnel perekonnal on isegi oma unikaalsed salativariandid, mis sisaldavad erinevaid köögivilju või vürtse.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Võib julgelt öelda – see salat sobib kõigega! Paku jõuluajal lihaprae kõrvale või söö niisama iseseisva roana. Tõsta pehmele rukkileivale kergeks ampsuks või täida kõhtu hommikusöögi ajal.
Nii saab ka! Hea teada!
Õun annab salatile mahlasust ja värskust. Kui sulle aga salatis õunad üldse ei meeldi, jäta lisamata.
Mitmetest retseptidest leiab ka sibulat. Paras kogus on 0,5–1 hakitud või peenelt viilutatud punast sibulat.
Keedetud peete peaks olema umbes 500 g. Eriti maitserohke tulemuse saamiseks on hea nipp peedid eelnevalt hoopis röstida. Nii jääb lõpptulemus veelgi parem.
Oma lihtsuses üllatav salat ei vaja koostisainete sidumiseks muud kui hapukoort. Kasuta kindlasti 20%-list, mitte lahjemat. Osas retseptides soovitatakse lisada täiendavalt pisut majoneesi. See aitab mekki ja kreemisust paika timmida.
Soovitused ja nipid:
Tükelda keedupeet kindlasti kuubikuteks, ära riivi.
Keeda köögivilju eraldi, sest valmimisaeg on erinev.
Soovi korral pane juurde pisut mädarõigast.
Salati saad lihtsasti ette valmistada, sest järgmisel päeval on maitsed paremini ühtlustunud.
Parema tekstuuri saavutamiseks lisa enne serveerimist vaid pisut hapukoort.
Võid valmistada ka heeringa, suitsukala või keedumunaga.