KOLM RETSEPTI: säti end advendiaega ja kata laud millegi tõeliselt ilusaga!
Ragne Värk, 01.12.2024
Et pühademeeleolu jõuaks sinuni kaunis helguses, pane iga söögikorra ajal lauale midagi võrratut. Rõõmustab pere ja rõõmustavad päkapikud.
Mozzarella-tomatiamps
Lihtne amps on sedavõrd ilus, et söö või silmadega! Võrratu isutekitaja.
- 2 pk (250 g) mozzarella’t
- 2–3 (ploom)tomatit
- palsamikreemi
- basiilikulehti
- soola, pipart
- serveerimiseks värsket saia
Viiluta mozzarella ja tomatid ning aseta vaheldumisi lõikelauale jõulukepikese-kujuliselt. Raputa peale soola ja pipart, nirista üle palsamikreemiga. Kaunista basiilikulehtedega. Paku värske saiaga.
Teriyaki ahjukana
Ahjukana valmib alati nagu võluväel. Järelejäänud liha kasuta nutikalt järgmisel päeval salatites, võileibadel, suppides või pajaroogades.
- 1 jahutatud kana
- soola, pipart
- 4 küüslauguküünt
- kimbuke tüümiani
- 5 sl teriyaki’t
- 4 sl oliiviõli
- 50 g võid
Patsuta kana majapidamispaberiga kuivaks ning maitsesta seest ja väljast korralikult soola-pipraga. Tõsta poolitatud küüslauguküüned koos tüümianiga linnu sisemusse. Aseta ahjuvormi. Hõõru pealispind kokku teriyaki’ga, nirista peale oliiviõli.
Laota kanale võitükid. Kata vorm kaanega (või tekita fooliumist kate) ja küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 1 tund 30 minutit. Küpsemise lõpu poole eemalda kaas, et liha pealt ilusti pruunistuks.
Küünlakook
Küünlakook juhatab advendiaja sisse võimsa avamänguga. Vägagi efektne maius valmib mõnusalt vähese vaevaga.
- 3 muna
- 1,5 dl suhkrut
- 2 dl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- immutamiseks sooja vett või piima
- 400 g toasooja toorjuustu
- 150 g hapukoort
- u 2 sl suhkrut
- 50 g valget šokolaadi
- 350 g toasooja toorjuustu
- 150 g kohupiimapastat
- 100 g eelnevalt valmistatud toorjuustukreemi
- 75 g valget šokolaadi
Soovitus! Kui oled väga tubli, meisterda rullbiskviit ise. Kui oled lihtsalt tubli, osta poest 650 grammi ja alusta koogikatte valmistamisest.
Mikserda munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa juurde küpsetuspulbriga segatud jahu, sega ettevaatlikult. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile (24 × 35 cm) ja küpseta pöördõhuga režiimil 190 °C juures (olenevalt ahjust) umbes 10–15 minuti
Kummuta biskviit kergelt tuhksuhkruga kaetud küpsetuspaberile. Võta vormi põhjas olnud paber ära, niisuta biskviiti kergelt leige veega ning kata pealt küpsetuspaberiga. Lase veidi jahtuda.
Sega täidiseks toorjuust, hapukoor ja suhkur. Määri biskviidile ja keera see küpsetuspaberi abil rulli (rulli kokku lühemast otsast). Lase jahedas maitsestuda umbes 5 tundi.
Katteks sulata šokolaaditükid veevannil. Pane kokku toorjuust ja kohupiim. Lisa segades sulatatud šokolaad.
Pane 100 g toorjuustukreemi kõrvale „küünlarasva“ valmistamiseks. Sulata 75 g valget šokolaadi veevannil ja sega toorjuustukreemiga. Tõsta pritskotti.
Lõika rullbiskviit kolmeks eri suurusega tükiks ja tõsta need püstipidi alusele. Määri spaatli abil kokku toorjuustukattega. Nüüd tee pritskoti abil ülaossa „küünlarasv“. Hoia serveerimiseni jahedas.
PS! Soovi korral torka küünlaks sisse pisike tordiküünal.