NÄDALA KOOK
Pehme ja niiske marjakook
Tiina Lebane, 29.11.2024
Mõnusalt karamellise maitsega marjakook, mis tänu oliiviõlile püsib kaua pehme. Vein annab koogile mõnusat hapukust. Selle asemel võib kasutada ka viinamarjamahla, aga kuna see on magusam, tuleks vähendada suhkru kogust. Marjadeks võid kasutada ka näiteks mustikaid ja pohli, aga kui poes on veel vaarikaid müügil, siis nende mesine maitse mõne muu hapukama marja kõrval on siin just see õige.
- 280 g speltajahu
- 1 tl söögisoodat
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl kaneeli
- 4 muna, L
- 0,25 tl soola
- 200 g rafineerimata roosuhkrut
- 180 ml rislingit või muud valget veini
- 180 ml oliiviõli
- 125 g jõhvikaid
- 125 g vaarikaid
- 1 tl jahu
Mõõda kaussi speltajahu, söögisooda, küpsetuspulber ja kaneel ning sega läbi.
Löö munad lahti – valged ühte ja kollased teise kaussi. Lisa munavalgetele 0,25 tl soola ja 1 tl suhkrut ning vahusta natuke, umbes 30 sekundit, kuni munavalge on vaid kergelt vahune.
Lisa munakollastele ülejäänud suhkur ja vahusta heledaks vahuks. Lisa munakollasevahule vein ja oliiviõli ning töötle mikseriga läbi. Lisa segule kolmandik munavalgevahust ja seejärel kolmandik kuivainetest. Samamoodi osade kaupa ja vaheldumisi lisa ülejäänud munavalge ja kuivained. Sega ainult nii palju, et moodustuks ühtlane tainas.
Loputa marjad, kuivata ja sega läbi 1 tl jahuga (nisu või spelta). Vala marjad tainakaussi ja sega ettevaatlikult taina hulka.
Vooderda 22 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga. Vala tainas vormi ja küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures umbes 55 minutit. Võta kook ahjust, lase mõni minut jahtuda ja puista soojale koogile pisut roosuhkrut. Suhkurkristallid jõuavad küll veidi sulada, aga jäävad ikka kenasti sädelema ja hamba all praksuma. Lase koogil vormis jahtuda umbes 15 minutit, enne kui tükkideks lõikad.
Serveeri soovi korral koos vahustatud koore ja külma valge veiniga.