MAAILMA KÖÖK

INGLISMAA: mahlane jõulukeeks

Ragne Värk, 05.12.2024

Kääri kohe käised üles ja tee jõulukeeks pühadeajaks valmis. Kuivatatud puuviljadega täidetud mahlane küpsetis peab enne lauale jõudmist kindlasti paar nädalat jahedas maitseid koguma.

Valmistamise aeg
30 min + küpsemisaeg + maitsestumisaeg
Kogus
10 portsjonit
  1. 175 g nisujahu
  2. 1 tl küpsetuspulbrit
  3. 1 tl kaneeli
  4. 1 tl ingveripulbrit
  5. 0,5 tl jahvatatud mustkaatpähklit
  6. 0,5 tl soola
  7. 125 g toasooja võid
  8. 150 g pruuni suhkrut
  9. 5 muna
  10. 1 tl sidruni riivitud koort
  11. 1 tl apelsini riivitud koort
  12. 1 dl apelsinimahla
  13. 100 g pähkleid
  14. 1 õun
Täidis:
  1. 200 g rosinaid
  2. 200 g kuivatatud aprikoose
  3. 200 g kuivatatud viigimarju
  4. 200 g kuivatatud kirsse või jõhvikaid
  5. 200 g kuivatatud ploome
  6. 2 dl rummi või brändit
  1. Tükelda kuivatatud puuviljad väiksemaks ja sega kausis kokku alkoholiga. Kata toidukilega, jäta maitseid koguma 12–24 tunniks.

  2. Sega kokku kuus esimest koostisosa. Vahusta või suhkruga, löö ükshaaval juurde munad. Iga muna järel vahusta korralikult. Lisa kuivained, sega ühtlaseks. Pane tainasse sidruni- ja apelsinikoor, mahl, hakitud pähklid ja jämedalt riivitud õun. Tee alkoholis maitsestunud puuviljadele lusikaga peale mõni tiir ja sega kõige viimasena tainasse. Sega veel kergelt ja vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud suuremasse keeksivormi (2,5 l). Küpseta 150 kraadi juures 75–90 minutit. Lase vormis jahtuda 15 minutit ja tõsta keeks välja.

  3. Leota nüüd suuremat marlitükki rummis või brändis. Pigista käega kuivaks – see võiks olla vaid kergelt niiske. Mähi keeks marlisse, paki siis toidukilesse ja omakorda fooliumisse. Hoia külmkapis 2–3 nädalat. Kord nädala jooksul võta lahti ja immuta marlit taas alkoholiga. Toimi nagu esimesel korral. Seistes maitsed täiustuvad, võid külmkappi jätta ka julgelt kauemaks. Vahetult enne serveerimist tõsta toatemperatuurile, paki täielikult lahti ja lase tunnike enne söömist seista. Kaunista kuivatatud puuviljade, pähklite, marjade või muu sobivaga.

  4. Klassika!

Mis see on?

Küpsetise tekkelugusid on mitmeid, kuid algupärane Inglise traditsioon sai alguse ploomipudrust. Traditsiooniline keeks koosneb rohkelt erinevatest kuivatatud puuviljadest, mida leotatakse brändis, rummis, viskis või šerris. Pidulik ja maitsev kook on tõeline pühadelaua kroon, kuid sobib hästi ka kingituseks! Teadupärast on traditsiooniline jõulukeeks aukohal ka Briti kuningakojas.

Kas teadsid, et taoline puuviljakeeks rändas kunagi kosmosesse Apollo 11 kosmosemissioonil. Kuna seda reisi ajal ei söödud, toodi see maale tagasi. Puuviljakook on praegu väljas õhu- ja kosmosemuuseumis Washingtonis.

Foto: Depositphotos

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Jõulune puuviljakeeks peab enne seismist kindlasti paar nädalat seisma, et see saavutaks parima maitse ja pehmuse. Tõeliselt maagilise küpsetise peamine võlu peitubki selles, et saad selle aegsasti valmis teha.

Nii saab ka! Hea teada!

Jõulukeeksi üks võtmesõna on alkohol, milles kuivatatud puuviljad ligunevad. Soovi korral lisa rummile või brändile (oleneb, mida kasutad) täiendavalt veidi Amarettot. Imeline mandliliköör annab juurde nii hõrgu mandlimeki.

Soovitused ja nipid:

  • Eelista suuremaid ja mahlasemaid rosinaid.

  • Hoia kuivatatud puuvilju rummis või brändis vähemalt 12 tundi, veel parem 24 tundi.

  • Kuivatatud puuviljad ei tohi olla täiendavalt suhkrustatud.

  • Kui meeldib, asenda kuivatatud puuviljad teiste sarnaste komponentidega.

  • Täida tainaga ¾ vormist, arvesta küpsetise kerkimisega.

  • Suure keeksivormi puudumisel tee see kahte väiksemasse vormi.