MAITSETE ADVENDIKALENDER
Inglise kuningakoja kanasalat
Tiina Lebane, 19.12.2024
Kuninganna Elizabeth II kroonimise puhul 1953. aastal valmistasid õukonna kokad salati, mida tuntakse kroonimispeo kanasalatina. Kanaliha ongi siin peamine koostisaine, lisaks kuivatatud aprikoosid või rosinad, aga ka värsked viinamarjad, nagu siinses salatis. Maitsvat mahlast külma salatit sobib pakkuda leiva-saia lisandiks, samuti värskelt keedetud riisi kõrvale. Igal juhul suurepärane toit näiteks aastavahetuse peolauale.

- 100 g suitsupeekonit
- 2 sibulat
- 3 küüslauguküünt
- 600 g broilerifileed
- 150 g viinamarju
- 1 sl karripulbrit
- soola
- musta pipart
- 150 g majoneesi
- 1 sl vedelat mett
- 2 sl hakitud peterselli
Haki peekon peeneks. Puhasta ja haki sibul ja küüslauk väikesteks tükkideks. Pane peekon ja sibul-küüslauk pannile praadima, keskmisel kuumusel. Samal ajal tükelda broilerifileed väikesteks suupärasteks tükkideks ja tõsta pannile. Lisa ka karripulber ja prae kõike koos keskmisel kuumusel umbes 15 minutit. Eesmärk ei ole liha pruunistamine, vaid läbi küpsetamine. Maitsesta segu soola ja pipraga. Tõsta kõik pannilt vedeliku seest kaussi jahtuma, vedeliku võid alles hoida mõne supi või pajaroa jaoks. Lase pannikraamil täiesti maha jahtuda.
Lõika viinamarjad pooleks, suuremad neljaks, eemalda vajadusel seemned. Sega majoneesi hulka mesi, seejärel ka hakitud petersell. Sega majonees jahtunud kanasegu hulka, lisa viinamarjad ja sega hästi kergelt läbi. Serveeri leivakrõpsudega, röstsaiaga, aga ka kuuma riisiga.