NÄDALA KOOK
Safranistritsel martsipani- ja pohlatäidisega
Tiina Lebane, 27.12.2024
Pühadekuul küpsetatakse ikka saia. Selle retsepti järgi valmistad võisest safraniga maitsesatud tainast ühe suure või kaks väiksemat stritslit ja võid kindel olla, et seda pole sugugi palju. Seda enam, et stritsel talub hästi ka sügavkülmutamist. Magus mandlimass ja hapukad pohlad täidises on klassikaline kooslus ja alati hea.
- 25 g pärmi
- 2 dl käesooja piima
- 0,5 g safranit
- 7 dl nisujahu
- 1 dl suhkrut
- 75 g toasooja võid
- 1 muna
- 0,5 tl soola
- 1 muna määrimiseks
- 200 g mandlimassi
- 100 g toasooja võid
- 2 dl pohli (sügavkülmast)
- 1 sl maisitärklist
- 1 dl hakitud mandleid
Pane tainakaussi pärm, lisa käesoe piim ja safranipulber ning sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa jahu, suhkur, pehme või, muna ja sool. Sõtku spaatliga, kuni tainas muutub elastseks ja hakkab kausi servast lahti lööma. Tainast on mugav teha lauamikseriga – kasuta tainakonksu ja lase masinal sõtkuda umbes 10 minutit. Kata kauss toidukilega ja tõsta 2 tunniks külmkappi.
Täidise jaoks riivi mandlimass (hoia seda enne külmkapis, siis on lihtsam riivida). Sega pohlad maisitärklisega.
Võta tainas külmkapist ja tõsta jahuga kaetud tööpinnale, jaga kaheks osaks ja rulli mõlemad lahti umbes 20 x 30 cm ristkülikuks. Määri ristkülikutele pehmet võid ning jaga peale riivitud mandlimassi ja pohli. Keera ristkülikud pikemast servast alates rulli ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika rullid pikuti pooleks – aga mitte lõpuni läbi, kui teed ühe suure saia – ja põimi palmikuks. Kui teed kaks saledamat stritslit, siis lõika rullid lõpuni läbi ja põimi kaks palmikut. Kata rätikuga ja lase soojas kohas kerkida umbes 1,5 tundi.
Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Klopi muna lahti ja pintselda stritsel hoolikalt üle. Puista peale hakitud mandleid. Küpseta eelsoojendatud ahju keskel 15-17 minutit. Lase veidi jahtuda ja lõika viiludeks.