Särtsu ja väge täis limoncellokook
Merilin Siimpoeg, 04.01.2025
Limoncellokook on hapukas, mahlaste biskviidikihtide vahel on mascarpone kreem. Hapukas sidrunikreem on siin imeline lisand, mis lennutab mõtetes hetkeks sooja Toscana päikese alla lopsakate sidrunipuude vahele!
Soovitan koogi vähemalt 3-4 tundi enne serveerimist valmis meisterdada, et kihid saaksid piisavalt maitsestuda.
Limoncellokook
8–10 lõiku
Sidrunikreem:
60 g toasooja võid
120 g suhkrut
2 muna
1 suure sidruni mahl
poole sidruni peenelt riivitud koort
Jogurtibiskviit:
4 muna
60 g suhkrut
60 g Kreeka jogurtit
30 ml õli
80 g nisujahu
0,5 tl küpsetupulbrit
0,25 tl soola
Niisutamiseks:
3 pitsi Limoncello likööri
Kreem:
250 g mascarpone kreemjuustu
75 g Kreeka jogurtit
200 ml vahukoort
2 sl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 sl mooniseemneid
Kaunistamiseks:
sidruniviile
Sidrunikreemi valmistamiseks vahustage omavahel toasoe või ja suhkur. Lisage ükshaaval vahustades munad. Vahustage korralikult läbi. Lisage sidrunist pigistatud mahl. Valage segu väikesesse potti. Kuumutage keskmisel kuumusel pidevalt segades 15–20 minutit, kuni segu pakseneb. Tehke seda kindlasti tasasel tulel ja varuge kannatlikult aega. Lisage riivitud sidrunikoor. Alguses on kreem paksu kisselli konsistentsiga, kuid arvestage, et segu pakseneb jahtudes. Tõstke purki ja laske jahtuda.
Alustage biskviidi valmistamist. Selle jaoks vahustage toasoojad munad suhkruga kohevaks. Lisage jogurt ja õli, mikserdage aeglasel kiirusel läbi. Segage omavahel jahu, küpsetuspulber ja sool. Lisage jahusegu teiste ainete hulka. Seda on hea teha läbi sõela, et vältida jahutükke. Segage biskviiditainas korralikult läbi, segades alt-üles spaatliga või mikserdades aeglasel kiirusel. Valage biskviiditainas 20 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi. Küpsetage biskviiti 170kraadises ahjus 40–45 minutit. Biskviit on valmis, kui see on kerkinud, kuldse jumega ja keskele pistetud puutikuke jääb kuivaks. Laske biskviidil 10 minutit vormis jahtuda ja eemaldage sealt. Laske täielikult jahtuda ja lõigake suure noaga kaheks kihiks.
Kreemi valmistamiseks tõstke vahustamisnõusse mascarpone ja jogurt. Lisage koor, suhkur ja vanillsuhkur. Vahustage keskmisel kiirusel, kuni saate koheva vahu. Lõpuks lisage ka mooniseemned ja segage spaatliga läbi.
Segage limoncello hulka 75 ml leiget vett. Tõstke üks biskviidikiht serveerimisalusele ja niisutage seda limoncelloseguga. Määrige peale 3-4 kuhjaga sl sidrunikreemi ja seejärel umbes pool mascarpone kreemist. Tõstke peale teine biskviidikiht ja niisutage taas limoncelloseguga. Määrige peale 3-4 kuhjaga sl sidrunikreemi ja seejärel ülejäänud mascarpone kreem. Laske koogil vähemalt 3-4 tundi külmkapis maitsestuda. Kaunistage sidruniviiludega.
Ohtlikult hea sidrunikreem!
Võite seda teha topelt, sest see maitseb hästi ka röstsaia, pannkookide või vahvlitega.