Jahedaid õhtuid soojendavad nuudlitoidud 

Merilin Siimpoeg, 12.01.2025

Jaanuari jahedamate ilmadega on soojendavad toidud justkui pai meie meelele ja kõhule. Kui mõnus on mõnel õhtul kausitäis head nuudlirooga kätte haarata ja seda diivanile teki alla nautima minna!

Nuudlirooga on paslik kutsuda ka terminiga mugavus- või lohutustoit. 

Jagan teiega retsepte, milles on esindatud eri sorti nuudlid – muna-, riisi- ja raameninuudlid. Katsetage midagi uut, proovige järele ja laske talvise kaamose ajal end lohutada!

Munanuudlid peedi, kitsejuustu ja šampinjonidega

2 portsjonit

Argiõhtu gurmeeroas kohtuvad magus peet ja soolane kitsejuust. Granaatõunapärlid lisavad särtsu ja värvi.

1 keskmine punane peet

oliiviõli

1 punane sibul

10 väikest šampinjoni

4 sl palsamiäädikat

100 g munanuudleid

1 sl sojakastet

2 tl tšillikastet või teravat kimchi’kastet

100 g pehmet kitsejuustu

granaatõunaseemneid

Koorige ja tükeldage peet ning tõstke küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Niristage peale veidi oliiviõli ja küpsetage 200kraadises ahjus 15 minutit. Hakkige sibul. Viilutage šampinjonid. Kuumutage pannil õlis sibul, praadige paar minutit ja lisage siis ka šampinjonid. Lisage palsamiäädikas ja praadige veel mõni minut. 

Keetke munanuudlid pehmeks ja kurnake, aga jätke veidi keeduvedelikku alles. Lisage nuudlid pannile teiste ainete hulka. Segage juurde ka sojakaste ja kimchi- või tšillikaste. Valage juurde allesjäetud keeduvedelikku, et tulemus oleks kreemjas. Lõpuks segage hulka peeditükid. Serveerige koos kitsejuustu ja granaatõunaseemnetega.

Kitsejuust ei isuta?

Proovige sama rooga hoopis fetaga!

Teriyaki lõhega riisinuudlid

Teriyaki lõhega riisinuudlid
Foto: Merilin Siimpoeg

2 portsjonit

See on üks minu lemmikargiroogasid, mis maitseb alati nii hästi! Serveerige seda jaapanipärast lõhe-nuudlirooga kindlasti brokoliga, mis annab mõnusa koguse vitamiine ja mineraale.

300 g nahata lõhefileed
2 sl Teriyaki kastet
150 g riisinuudleid
2 peotäit brokoliõisikuid

2 sl sojakastet

1 tl mett

2 sl laimimahla

soovi korral veidi tšillihelbeid
1 küüslauguküüs
1 tl peenelt riivitud ingverijuurt

Praadimiseks:

 õli

Serveerimiseks:

rohelist sibulat

Lõigake lõhefilee kuubikuteks ja segage kokku Teriyaki kastmega. Marineerige lõhekuubikuid Teriyaki kastmes 15–30 minutit. Keetke nuudleid 2-3 minutit. Lisage viimasel minutil brokoliõisikud. Kurnake nuudlid ja brokoli ning värskendage külma jooksva vee all. Tõstke kõrvale.
Kastme valmistamiseks segage väikeses purgis omavahel sojakaste, mesi, laimimahl ja tšillihelbed. Kuumutage pannil õli ja praadige lõhetükke kiiresti mõlemalt poolt 1-2 minutit. Tõstke kõrvale. Hakkige küüslauk. Lisage pannile hakitud küüslauk ja riivitud ingver ning praadige mõni sekund kiirelt läbi. Lisage kaste ja laske hetkeks keema. Nüüd lisage nuudlid ja brokoli ning kuumutage läbi. Jagage nuudlid ja brokoli kahte kaussi ning tõstke peale praetud lõhetükid. Serveerige rohelise sibulaga.

Timmige maitset! 

Veelgi parema maitseelamuse saamiseks lisage valmis roale veidi seesamiseemneid.

Raameninuudlid Bolognese kastmega

Raameninuudlid Bolognese kastmega
Foto: Merilin Siimpoeg

2 portsjonit

Bolognese kaste on pärit Itaalia linnast Bolognast, mille elanikke teatakse selle järgi, et nad on kogu aeg näljased. Originaalse Bolognese kastme valmistamine võtab aega pool päeva, aga siin on kiirem versioon, mis on samuti väga nauditav.

150 g raameninuudleid

1 väike sibul

1 väike porgand

225 g veisehakkliha

2 peotäit kirsstomateid

150 ml tomatipüreed

soola

musta pipart

1 dl punast veini

1-2 tl palsamiäädikat

veidi peenelt riivitud parmesani vm kõva juustu 

kvaliteetset oliiviõli

Praadimiseks:

õli

Keetke nuudlid pakendil oleva juhise järgi. Säilitage pastakeeduvesi. Hakkige sibul ja riivige porgand. Kuumutage pannil õli, lisage sibul ja porgand, praadige keskmisel kuumusel 2-3 minutit. Lisage hakkliha ja pruunistage. Seejärel pange juurde poolekslõigatud kirsstomatid ja tomatipüree ning maitsestage soola-pipraga. Nüüd lisage ka punane vein ja laske umbes 5 minutit podiseda. Kui tundub, et kaste jääb liiga kuiv, siis lisage veidi pastakeeduvett. Kõige lõpus lisage palsamiäädikas.

Kui nuudlid on valmis, siis segage need kastme hulka. Lisage juust ja oliiviõli. Vajadusel lisage nuudlikeeduvett, et segu vedeldada. Serveerige kohe.

Kuhu jäid spagetid?

Nuudlite asemel võite kasutada spagette, mis Bolognese kastmega tavaliselt kokku käivad.