Head martsipanipäeva! Valmistage sel puhul apelsinimekiga komme

Merilin Siimpoeg, 12.01.2025

Martsipanipäeval on tähelepanu keskpunktis riivitud mandlitest ja tuhksuhkrust segatud imeline maius. Esimene säilinud retsept pärineb Iraanist, kusjuures arst Abu-Bakr Mohammad Ibn-Zakariya al-Razi (865–925) ülistas martsipani eeskätt kui ravimit.

Martsipani süüakse niisama, kuid valmistatakse ka kujukesi ja kompvekke. Kujukesi värvitakse tihti toiduvärviga. Martsipani lisatakse sageli ka küpsetistele, see on populaarne tortide kaunistamisel. Martsipanipäeva tähistamiseks jagan imemaitsvate kommide retsepti.

Apelsinimekiga martsipanikommid

8–10 suurt kommi

180 g martsipani

50 g digestiiv- või muid küpsiseid

25 g Kreeka pähkleid

40 g maitsestamata toorjuustu

10 g magustamata kakaod

1 sl peenelt riivitud apelsinikoort

soovi korral rummi või brändit

Katmiseks:

30 g küpsise- või mandlipuru

Segage pehme toasooja martsipani sisse purustatud küpsised, peeneks hakitud pähklid, toorjuust, kakao ja peenelt riivitud apelsinikoor. Soovi korral võite lisada veidi rummi või brändit. Segage ühtlaseks ja vormige käte vahel väikesed pallikesed. Veeretage komme küpsise- või mandlipurus. Nautige kohe või säilitage kinnises karbis külmkapis.