Ärge kartke tonkauba! Lisage seda risiipudingile
Merilin Siimpoeg, 11.01.2025
Tonkauba on liblikõieliste sugukonda kuuluva lõhnava tonkapuu kaunvili. See on omanäoline vürts, mis ei ole veel väga palju tuntust kogunud. Välimuselt meenutab ta midagi vanillikauna ja mandli vahepealset.
![](https://p.ohtuleht.ee/58/i/2024/12/26/mkwl50fo.qqx.jpg)
Kust pärit?
Oad pärinevad Amazoni vihmametsadest kasvavalt tonkapuult (ka Brasiilia tiikpuu). Sealsed hõimud kasutavad seda voodoo rituaalides. Usutakse, et tonkauba täidab soove.
Kuidas maitseb?
Neil on unikaalne ja meeldiv maitse – puuvilja- ja karamellihõnguga segu vanillist ja kookosest.
Mida teha?
Riivitud või uhmerdatud tonkaoaga maitsestatakse mitmesuguseid magusaid ja soolaseid, eriti Prantsuse köögi toite. Tihti leidub seda kookides ja kreemides, kondiitritööstuses kasutatakse vanilli asendamiseks. Tonkauba sobib hästi kokku ka krevettide ja kammkarpidega. Kuna lõhn ja maitse on intensiivsed, siis kulub neid võrdlemisi vähe.
Kasutatakse ka seepide, küünalde jmt lõhnastamiseks.
Riisipuding tonkaoaga
2 portsjonit
Kreemjale riisipudingile annab riivitud tonkauba juurde meeldivat vanilli-karamelli mekki. Proovige seda mõnel hommikul, kui on aega nautida!
125 g pudruriisi
300 ml kaera- vm taimset piima
0,5 tl peenelt riivitud tonkauba
2-3 tl mett
0,5 tl kaneeli
0,25 tl soola
Valage potti 400 ml vett ja lisage riis. Laske keema tõusta ja keerake kuumus väiksemaks. Laske riisil 25 minutit nõrgal kuumusel podiseda. Lisage vahepeal piima ja kui see saab otsa, siis vett. Lõpuks segage hulka riivitud tonkauba, mesi, kaneel ja sool. Kuumutage veel 3-4 minutit ja serveerige.