NUTIKAS JA MAITSEKAS

Isetehtud köögiviljapuljongipasta

Tiina Lebane, 29.03.2025

Puljongikuubikuid või -pulbrit leiab küllap igast köögist. Ostetud kraami asemel võid aga ise valmistada naturaalse, mistahes lisanditeta pastalaadse kontsentraadi, mida saad lisada suppidele, hautistele, dipikastmele, pastatoitudele jm. Kasuta nii: lisa 1 tl köögiviljapastat 2,5 dl kuuma vee kohta.

Valmistamise aeg
50 minutit
Koostisosad
  1. 200 g porgandit
  2. 150 g juursellerit
  3. 100 g porrut
  4. 1 sellerivars
  5. suur punt peterselli, u 30 g
  6. 2 küüslauguküünt
  7. 2 päikesekuivatatud tomatit
  8. 1 loorberileht
  9. 30 g soola
  10. 2 sl oliiviõli
Valmistamine
  1. Koori porgandid ja juurseller ning riivi jämedalt. Puhasta porru liivast ja lõika õhukesteks viiludeks. Haki sellerivars ja petersell peeneks. Koori küüslauk ja lõika õhukesteks viiludeks. Nõruta päikesekuivatatud tomatid õlist ja haki peeneks. Sega kõik läbi ja pudista loorberileht hulka, lisa ka sool.

  2. Aja poti põhjas õli kuumaks. Lisa köögiviljasegu ja hauta ilma kaaneta potis umbes 15 minutit, aeg-ajalt segades. Lõpuks peaksid köögiviljad olema pehmed, nende värv pleekinud ja vedelik aurustunud. Püreesta segu saumikseriga ühtlaseks tükkideta pastaks.

  3. Loputa puhas purk keeva veega, tõsta köögiviljapasta purki ja sule kaas. Lase toatemperatuuril maha jahtuda, seejärel tõsta külmkappi. Kasuta ära 6 kuu jooksul.

  4. 300ml