RAGNE VÄRK SOOVITAB: Need toidud sobivad gluteenitalumatusega inimestele, aga viivad keele alla ka kõigil teistel!

Ragne Värk, 11.01.2025

Gluteenitalumatus ei tähenda kohe kindlasti üksluist lõuna- või õhtusööki. Siinne valik on selle parim tõestus.

Lihtne lõhefilee

Teed ühe korra, ja jäädki tegema. Sest … lihtsuses peitub võlu!

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
3 portsjonit
  1. 500 g lõhefileed
  2. soola, pipart
  3. 1 sl Kreeka jogurtit
  4. 1 sl gluteenivaba hoisinkastet
  1. Tõsta luudest puhastatud filee ahjuvormi, maitsesta korralikult soola-pipraga. Hõõru kokku esmalt jogurti, seejärel hoisinkastmega. Küpseta pöördõhurežiimil 175 kraadi juures 13–16 minutit. Paku tatra või riisiga.

Kartuli-sibularöst

Iga päeva muudab maagiliseks hetk, mil lauale jõuab kuldpruun ahjuvorm.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
1 tund 20 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 1 kg tooreid kartuleid
  2. 2 sibulat
  3. 200 g riivitud juustu
  4. soola, pipart
  5. oliiviõli
  1. Koori ja puhasta kartulid ning lõika hästi õhukesteks viiludeks. Haki sibul. Nirista ahjuvormi (17 × 25 cm) põhjale oliiviõli ja laota vormi pooled kartulid. Maitsesta soola-pipraga ja piserda üle veidikese õliga. Lisa sibula-juustusegu. Laota peale ülejäänud kartulid ja maitsesta jälle soola-pipraga. Piserda peale õli ja küpseta ahjus 175 kraadi juures 1 tund.

  2. Kui tahad aega kokku hoida, sobivad ka kergelt keedetud kartulid.

Tomatikastmes sinihallitusjuustukotletid

Pikantne ja soolane sinihallitusjuust ning mõnusalt maitseküllane kaste annavad hakklihale täiesti uue varjundi.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
4 portsjonit
  1. 3 dl isetehtud tomatikastet
  2. 2 dl valget veini
  3. 1 dl vett
  4. 2 sl mett
  5. kimpu värsket basiilikut
  6. 150 g tavalist riivitud juustu
  7. 450 g linnuhakkliha
  8. 50 g sinihallitusjuustu
  9. soola, pipart
  1. Kuumuta pannil keemiseni kolm esimest koostisosa. Lisa mesi, maitsesta soola-pipraga. Lase keskmisel tulel podiseda mõned minutid. Murra basiilik koos vartega väiksemaks ja sega kastmesse. Maitsesta lõplikult ja vala kaste ahjuvormi.

  2. Sega kokku hakkliha ja murendatud sinihallitusjuust. Maitsesta soola-pipraga. Vormi märgade käte vahel neli piklikku kotletti ja aseta tomatikastmesse. Küpseta 190 kraadi juures 25 minutit. Nüüd kata vorm riivitud juustuga ja küpseta grillrežiimil, kuni juust on korralikult sulanud.