SINU PERE UUS LEMMIK

Kõrvitsasai

Tiina Lebane, 16.01.2025

Kõrvitsapüree hoiab saia kauem pehme, annab kauni kollase värvi ja kergelt magusa maitse, mida tasakaalustab ingveri vürtsikus. Juba selle saiataina tegemiseks tasub paar karpi kõrvitsapüreed ette valmis teha ja sügavkülmas hoida.

Valmistamise aeg
50 minutit + 70 minutit kerkimiseks + 35 minutit küpsetamiseks
Koostisosad
  1. 500 g puhastatud kõrvitsat
  1. Tükelda kõrvitsa viljaliha kuubikuteks. Vala tükid potti, lisa umbes 1,2 dl vett ja keeda kõrvits pehmeks. Püreesta saumikseriga, tõsta jahtuma.

Tainas
  1. 10 dl (u 600 g) nisujahu
  2. 2 dl (u 150 g) rukkijahu
  3. 50 g pärmi
  4. 2 sl vedelat mett
  5. 30 g võid, sulatatud
  6. 1 tl ingveripulbrit
  7. 1 sl soola
  8. 1 munakollane määrimiseks
  9. kõrvitsaseemneid peale
  1. Mõõda jahud kaussi ja sega läbi. Tee keskele süvend, kuhu murenda pärm, lisa mesi, sulatatud või, ingveripulber ja sool. Lisa süvendisse ka 4-5 sl toasooja kõrvitsapüreed, sega muuga läbi ja hoia kaetult umbes 10 minutit soojas kohas, kuni pärm tööle hakkab. Nüüd lisa kaussi ülejäänud kõrvitsapüree ja sega kõik ühtlaseks tainaks. Kata tainakauss toidukilega ja lase umbes 45 minutit soojas kohas rahuneda.

  2. Sõtku tainas veel kord läbi ja jaga kaheks osaks. Võta mõlemast osast umbes peopesa suurune tainaports ja tõsta korraks kõrvale. Vormi kahest suuremast tainaportsust lapikud pätsid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Veereta väiksemad tainaportsud ümmargusteks pallideks ja tõsta mõlema saiapätsi keskele, suru kergelt, et pall jääks kindlalt kinni. Pintselda pätsid munakollasega üle ja puista peale kõrvitsaseemneid. Lase soojas kohas veel 15 minutit seista.

  3. Pane ahi 220 kraadi peale sooja. Küpseta saiu eelsoojendatud ahju alumises kolmandikus 20 minutit, siis alanda temperatuur 150 kraadile ja küpseta veel umbes 15 minutit.

  4. 2 saia