MAAILMA KÖÖK. PÄRSIA

Hurmav halvaa

Ragne Värk, 09.01.2025

Tükike kodust halvaad kannab su imelistele idamaistele rännakutele. Piisab vaid ühest ampsust ja juba istudki lendaval vaibal kesk muinasjuttu ...

Valmistamise aeg
40 minutit + tahenemisaeg
Kogus
10 portsjonit
  1. 5–6 sl vett
  2. 2 dl suhkrut
  3. 2 dl tahiinit
  4. soovi korral pähkleid, kuivatatud puuvilju või muid meelepäraseid lisandeid
  1. Pane vesi koos suhkruga pannile. Hoia madalal kuumusel ja sega aeg-ajalt, kuni suhkur on sulanud. Tõsta tulelt ja lisa tahiini. Sega korralikult. Täiusta maitseid meelepäraste lisanditega. Aseta toidukilega vooderdatud säilituskarpi või väiksemasse vormi. Tõsta kileääred halvaale peale ja lase jahedas taheneda vähemalt paar tundi.

  2. Riukalikult põnev!

Mis see on?

Idamaist päritolu maiustuses leidub rohkelt valke, süsivesikuid ja rasvu. Seetõttu sobib see eelkõige neile, kel vaja kiiresti energiat koguda. Nimi tuleneb araabiakeelsest sõnast halwa (tõlkes magus). Kuna halvaa levis kiirelt kogu Lähis-Idas ja Aasias, täiendati seda aina omapoolsete lisanditega: jahvatatud pähklite, seemnete, porgandite, manna, vürtsidega jne.

Valmistamise traditsioone ja meetodeid on palju, kuid enamasti ollakse harjunud pähklipõhise halvaaga, mis koosneb peamiselt seesamipastast ehk tahiinist ning veest ja suhkrust keedetud siirupist. Sel viisil valmistatud hõrgutis peab jääma kergelt lõigatav, õrnalt murenev ja kiuline.

Foto: Depositphotos

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Halvaa sobib niisama maiustamiseks, aga ka kasutamiseks magustoitudes, kookides, küpsetistes. Säilitamiseks hoia jahedas. Kui soovid pikemalt säilitada, on kõige õigem panna see külmkappi.

Nii saab ka! Hea teada!

Tahiini on seesamiseemnetest valmistatud poolvedel pasta, mis leiab eelkõige rohkelt kasutust araabia maades ja Kreekas. Seesama pasta ongi üks halvaa põhiline komponent, kuid samuti kasutatakse seda hummuse, kastmete, salatite ja magustoitude valmistamiseks. Leidub nii mahedamat kui ka tugevama maitsega tahiinit. Maitseerinevus tuleneb seesamiseemnetest – röstitud seemnetel on oluliselt tugevam maitse. Tahiinit müüakse tavalistes toidukauplustes.

Soovitused ja nipid:

  • Halvaad tegema hakates jälgi, et tahiini oleks kvaliteetne, värske ja kindlasti toatemperatuuril.

  • Õigesti valmistatud suhkrusiirup peab olema pisut paksenenud. Ära tee seda kiirustades, vaid võta rahulikult aega.

  • Kui taina üle segad, on lõpptulemuseks murenev halvaa. Liialt vähe segades jääb halvaa aga vedel.

  • Tahiiniga valmistades kasuta maitseüllatuste loomiseks põnevaid lisandeid: naturaalset kakaopulbrit, riivitud apelsini- või sidrunikoort, kuivatatud puuvilju, tšillit, kookoshelbeid või jahvatatud kaneeli.

  • Anna halvaale aega külmkapis korralikult taheneda, siis saad seda ilusti tükkideks lõigata.