MAAILMA KÖÖK. Veneetsia

Lummav lihtsus

Ragne Värk, 17.01.2025

Kõigi armunute linnas hoitakse kõrge au sees rohkete katetega pisikesi võileibu ehk cicchetti’sid. Maitseküllased ampsud pole kuulsad üksnes kohalikes baarides, vaid troonivad aukohal isegi restoranimenüüdes.

Jagub tervele seltskonnale

Valmistamise aeg
15 minutit
  1. Ciabatta’t või muud saialist
Kate 1
  1. hummust
  2. praemuna
  3. rukolalehti
  4. oliive
  5. soola, pipart
Kate 2
  1. sulatatud juustu
  2. lõhefileed
  3. kirsstomateid
  4. palsamikreemi
  5. soola, pipart
Kate 3
  1. pasteeti
  2. sibula- või pohlamoosi
  3. riivitud (trühvli)juustu
  4. kappareid
  5. tüümiani
Kate 4
  1. võid
  2. juustuviile
  3. sardiine
  4. marineeritud ingverit
  1. Tee võileivad ja serveeri korraga suuremal alusel.

Mis see on?

Keegi ei taha naabrist kehvem olla. Just seetõttu arvatakse, et cicchetti on Veneetsia vastus Milano aperitiivile ja Hispaania tapadele. Sõna cicchetti pärineb väidetavalt ladinakeelsest sõnast ciccus, mis tähendab tõlkes „vähe“. Küllusliku kattega võileibu nauditakse hilisel hommikul, lõunal või õhtusel ajal heas seltskonnas veini, õlle ja kokteili kõrvale.

Veneetsiasse sattudes otsi neid arvukatest väikestest baaridest (bàcari), kuid sageli kuuluvad väikesed võileivad ka restoranide eelroogade valikusse.

Linna kõrgele hinnatasemele vaatamata on cicchetti vägagi rahakotisõbralik, hinnaklass jääb 50 sendi kuni nelja euro vahele.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Cicchetti’d on kuumad või külmad ning maitsete skaala on lõputu. Sestap tundub iga amps erilise ja kordumatuna. Kõige sagedamini ehitatakse need leiva-/saia- või polentaviilu peale. Sarnaselt Hispaania tapadega on neidki väga populaarne tellida jagamiseks üks või mitu taldrikutäit.

Ise tehes pea meeles, et taolised võileivad ei taha pikalt seismist. Valmista ette erinevad katted ja pane kokku vahetult külaliste saabumise eel.

Nii saab ka!

Tavaliselt ei kuulu cicchetti’d traditsioonilise koduse toiduvalmistamise juurde. Ampsu suurim tähtsus seisneb pigem selles, kuidas, millal ja kus neid süüakse: enamasti sõrmede vahelt või hambaorgi otsa torgatult, püsti seistes, leti äärele nõjatudes ... Kõige olulisemad on head kaaslased, kellega maitseid jagada ja suhelda. Need võileivad ongi seltskondliku elu elamise ja vestluste pidamise ühenduslüliks.