MAAILMA KÖÖK. TAI
Kreemjas kanakarri
Ragne Värk, 24.01.2025
Külmal ja pimedal ajal on potitäis soojendavat ja toitvat karrirooga ainuõige valik. Liiati ei nõua valmistamine erilisi oskusi.

- 1 sibulat
- 4 küüslauguküünt
- 2 sl kooritud ja hakitud ingverijuurt
- 1 kollast paprikat
- 1 punast paprikat
- 1 kg kanakintsuliha
- 2 sl Panang karrit
- 1 sl maapähklivõid
- 1 sl maisitärklist
- 2–4 sl kalakastet
- 2 purki (2 × 400 ml) kookospiima
- 1–2 sl laimimahla
- serveerimiseks peterselli
- soola, pipart
Tükelda sibul ja küüslauguküüned. Aja suuremas potis pisut õli kuumaks, lisa sibul. Kuumuta läbi. Lisa segades küüslauk ja ingver, tee lusikaga veel mõned tiirud. Tõsta potti tükeldatud paprikad.
Kuumuta teisel pannil õli. Prae kergelt läbi tükeldatud kana, maitsesta soola-pipraga. Tee seda mitmes jaos, sest liha on palju. Tõsta kana paprikale seltsiks. Nüüd sega juurde Panang karri ja maapähklivõi. Keeruta lusikat korralikult. Lisa segades tärklis. Vala potti kalakaste, seejärel kookospiim. Maitsesta laimimahlaga. Lase keema tõusta ja hoia keskmisel tulel 15–20 minutit. Maitsesta lõplikult, vajadusel lisa soola-pipart, kalakastet või laimimahla.
Põnev ja lihtne!
Mis see on?
Rikkalikku kreemjat rooga armastatakse Tai köögis väga ja teistest karridest eristab seda imeline maitsete tasakaal. Tai keskosast pärit roa maitsed ja koostisosad peegeldavad tugevalt sealse köögi üldfilosoofiat – tasakaalu magusa, soolase, hapu ja vürtsika vahel.
Nimi Panang tuleneb malaikeelsest sõnast „Penang“ – see on üks Malaisia saartest. See karri ise on aga puhtalt kauge kuningriigi kokkade looming ja seda pakutakse nii koduköögis kui ka Tai restoranides üle maailma.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Panang karrit serveeritakse tavaliselt aurutatud jasmiiniriisiga, mis imab kastme maitsed imeliselt endasse. Pane peale laimi ja tšilliviile. Tihti pakutakse kõrvale Tai jääteed, kookosvett või kerget valget veini, mis täiendavad väga hästi maitsenüansse.
Kui sul on argipäeviti kiire, tee karri valmis eelneval päeval. Siis jääb vaid kiire soojendamise vaev. Maitsed muutuvad niimoodi veelgi tummisemaks ja rikkalikumaks.
Nii saab ka! Hea teada!
Kui praed karripastat kuival kuumal pannil, aitab see aroome vallandada ja maitseid tugevdada. Panang karripastat müüakse vürtsipoodides, paremini varustatud kauplustes, kuid ka veebipoes Umami.ee. Kui sa tõesti spetsiaalset karripastat ei leia, osta mõnest suuremast toidupoest asenduseks punase karri pastat.
Enamasti kasutatakse kana, veise- ja sealiha või krevette. Taimetoitlastele valmistades asenda liha tofuga.
Kui soovid roale värvi ja tekstuuri, lisa hautamise lõpus peotäis värskeid köögivilju: suhkruherneid, paprikat vms.
Soovitused ja nipid:
Kookospiim on väga oluline, sest annab kastmele kreemja ja rikkaliku tekstuuri.
Kaste omandab imelise siidisuse ainult täisrasvase kookospiimaga.
Panang karris kasutatakse ühena vähestest maapähkleid. Need annavad tummise ja pähklise maitse, eristades seda teistest karridest.
Võrreldes punase või rohelise karriga on Panang karri vähem vürtsikas, seetõttu sobib ka mahedama maitse eelistajatele.
Gluteenitalumatuse korral kasuta gluteenivaba kalakastet ja karripastat.