MAAILMA KÖÖK. NEW YORK
Waldorfi salat – geniaalselt lihtne
Ragne Värk, 01.02.2025
Kerges, krõmpsuvas ja värskes Waldorfi salatis mängivad võrdselt esimest viiulit magus ja soolane mekk. Võimsa lõppakordi toob aga esile pehme majoneesikaste.

- 2 rohelist õuna
- 100 g sellerit
- 150 g viinamarju
- 100 g Kreeka pähkleid
- 2 sl hakitud peterselli
- soola, pipart
- 50 g Kreeka jogurtit
- 2 sl majoneesi
- u 1 sl laimist pressitud mahla
- 1–2 tl mett
- soola, pipart
Tükelda õunad, viiluta seller, poolita viinamarjad, haki pähklid väiksemaks. Sega kõik omavahel kokku ja maitsesta soola-pipraga. Nirista peale salatikaste ja vii lauda.
Mõnusalt mahlane!
Mis see on?
Tõelise klassiku mõtles 1893. aastal välja New Yorgis asuva kuulsa Waldorf Astoria hotelli kelner Oscar Tschirky. Teada on, et mees oli tuntud oma oskustelt luua lihtsaid, aga samas elegantseid roogasid.
Esimene dokumenteeritud salatiretsept ilmus aastal 1896 kokaraamatus „The Cook Book by Oscar of the Waldorf'“.
Algne salat koosnes vaid hakitud õunadest, sellerist ja majoneesist. Hiljem lisati traditsioonilisse retsepti Kreeka pähklid, mis tänapäeval on üks lahutamatu osa.
Kas teadsid, et menuka Briti teleseriaali „Fawlty Towers“ üks osa kannabki nime „Waldorfi salat“?
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Serveeri värskete salatilehtedega. Paku kõrvale värsket saia. Salat säilib lühikest aega ja kõige paremini maitseb see kohe pärast valmistamist. Värsked koostisosad (õunad ja seller) pole pikemalt seistes enam meeldivalt krõmpsud. Samuti võib majoneesikaste hakata eralduma, mis mõjutab tekstuuri ja välimust. Kui oled salati juba valmis teinud ja pead seda siiski varuks hoidma, tõsta see külmkappi kuni üheks päevaks. Isegi selle vähese aja jooksul võib esialgne tulemus oluliselt kehvemaks muutuda.
Nii saab ka!
Võid kastme teha ka vaid majoneesi kasutades, nii on lõpptulemus tummisem ja kreemjam. Salatit serveeritakse sageli eel- või kõrvalroana. Tänapäeval lisatakse sageli kana, krevette või kalkunit, et muuta see ideaalseks pearoaks. Algselt serveeriti Waldorfi salatit tihti üksikute portsjonitena ja salatisegu asetati lihtsalt lehtsalatist padjale.
Soovitused ja nipid:
Waldorfi salat on üks ikoonilisemaid Ameerika salateid ja seda mainitakse paljudes filmides, raamatutes ja telesaadetes.
Et tasakaalustada salati maitset, kasuta krõmpsuvaid ja magushapusid õunasorte, näiteks ‘Granny Smith’.
Vali värske ja mahlane seller, sest vanad varred võivad olla kiulised ja mõrkjad.
Rösti Kreeka pähkleid enne lisamist, et nende maitse tugevneks ja tekstuur muutuks krõbedamaks.
Piserda hakitud õunatükke kohe pärast lõikamist sidrunimahlaga – see hoiab ära pruuniks muutumise ja annab värsket hapukust.
Rohkema magususe andmiseks lisa salatile ananassi või rosinaid.
Kui soovid soolasemat nooti, murenda juurde pisut sinihallitusjuustu – see toimib väga hästi.