Ragne Värk soovitab: valmista hõrgutavaid desserte ... köögiviljadest!

Ragne Värk, 29.01.2025

Bataati, porgandisse ja suvikõrvitsasse on väga kerge ülepeakaela ära armuda, kui valmistad neist vahelduseks hoopis hõrgutavaid desserte.

Porgandikreem valge šokolaadiga

Hullutavalt hea kollakasoranž vaht petab ära kõik sööjad, sest porgandit on selles väga raske ära tunda.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit + tahenemisaeg
Kogus
4 portsjonit
  1. 2 tl želatiinipulbrit
  2. 4–5 sl külma vett
  3. 100 g puhastatud porgandit
  4. 2 dl piima
  5. 75 g suhkrut
  6. 1 dl Kreeka jogurtit
  7. 75 g valget šokolaadi
  8. 1 dl vahukoort
  1. Sega želatiin külma veega, jäta paisuma vähemalt viieks minutiks. Pane õhukesed porgandiviilud potti koos piimaga ja hoia keskmisel tulel pehmenemiseni. Seejärel püreesta ühtlaseks. Lisa suhkur ja Kreeka jogurt, püreesta veel kord. Sulata valge šokolaadi tükid veevannil ja sega porgandiseguga. Kuumuta paisunud želatiin veevannil vedelaks ja nirista porgandisegule, ise pidevalt lusikaga tiire tehes. Lase korralikult jahtuda. Vahusta koor tugevaks vahuks ja sega kokku ülejäänuga. Jaota kreem pokaalidesse ja lase külmkapis taheneda vähemalt neli tundi. Kaunista meelepäraselt ja serveeri.

Suvikõrvitsakeeks

Mahlane ja lihtsalt valmiv küpsetis on kindlasti meeltmööda kõikidele keeksisõpradele.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit + küpsemisaeg
Kogus
10 portsjonit
  1. 125 g toasooja võid
  2. 125 g suhkrut
  3. 1 tl vanillisuhkrut
  4. 2 muna
  5. 325 g suvikõrvitsat
  6. 2 laimi riivitud koort
  7. 300 g nisujahu
  8. 1 tl küpsetuspulbrit
  9. 0,5 tl soodat
  1. Vahusta või suhkrutega vahule, mikserdamist jätkates lisa ükshaaval munad. Riivi suvikõrvits (ära koori) jämeda poolega ja sega koos laimikoorega võisegule. Pane kokku kuivained ja sega need tainasse. Tõsta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ja küpseta 160 kraadi juures umbes 1 tund ja 10 minutit. Lase jahtuda.

Maguskartuliküpsised

Maitsvad pehmed pätsikesed sobivad maiustamiseks, aga ka kiireks energiaallikaks, kui parasjagu pole võimalik korralikult süüa. Eriti head koos tassikese tee või kohviga.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit + küpsemisaeg
Kogus
4 portsjonit
  1. 275 g koorimata maguskartulit ehk bataati
  2. 125 g kiirkaerahelbeid
  3. 2 sl mett
  4. paari näpuotsatäit kaneeli
  5. 50 g tumeda šokolaadi tükke
  1. Keeda vees pehmeks kooritud ja tükeldatud bataat, püreesta. Lisa kaerahelbed, mesi ja kaneel, sega läbi. Viimasena lisa segades šokolaaditükid. Tee käte vahel pätsikesed ja sõtku laiemaks. Küpseta ahjuplaadil 180 kraadi juures 12–16 minutit.