Supp, pannisai ja magus hummus: veebruari staarid on kikerherned
Merilin Siimpoeg, 23.02.2025
Kikerherned sisaldavad rohkelt taimset valku, mineraal- ja kiudaineid. Nad on herneste ja ubade järel populaarsuselt kolmas kaunvili maailmas.

Kikerherned on meeldivalt universaalsed, et valmistada nendest nii soolaseid kui ka magusaid toite. Kuulsaim toit kikerhernestega on minu suur lemmik hummus, kuid muu hulgas olen valmistanud nendest ka kotlette, pirukaid, kooke ja kastmeid.
Pakun teile kolme lemmikretsepti, mis valmivad kiiresti ja mille võimsad staarid on kikerherned.
Lillkapsa-karrisupp röstitud kikerhernestega

3-4 portsjonit
Karripulber muudab selle kreemja supi mõnusalt vürtsikaks ja kollaseks. Krõbedaks röstitud kikerherned teevad supi piisavalt tummiseks, et korralik kõhutäis saada.
1 keskmine umbes 250 g lillkapsapea
1 kartul
2-3 küüslauguküünt
400 ml köögiviljapuljongit
100 g sulatatud juustu
1 tl karripulbrit
1 tl soola
Röstitud kikerherned:
400 g purk kikerherneid
2-3 sl oliiviõli
2 tl suitsupaprikapulbrit
0,5 tl soola
Alustage röstimisest, loputage kikerherned sõelal. Kuumutage pannil õli, lisage kikerherned, suitsupaprikapulber ja sool. Kuumutage kikerherneid keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades. Selleks, et need mõnusalt krõbedaks saaks, kulub 20 minutit.
Murdke lillkapsas väikesteks õisikuteks ja lõigake kartul väikesteks tükkideks, tõstke potti. Valage peale vesi ja keetke 10 minutit, siis tõstke välja kolmandik lillkapsaõisikutest – need jäävad pärastiseks. Ülejäänud lillkapsal ja kartulil laske täitsa pehmeks keeda. Vahepeal röstige küüslauguküüsi kuival kuumal pannil 5-6 minutit. Pehmekskeenud lillkapsas ja röstitud küüslauguküüned püreestage kann- või saumikseriga. Valage lillkapsapüree tagasi potti ja lisage puljong. Kuumutage ja segage mõne aja pärast hulka sulatatud juust. Lisage karripulber ja sool. Viimaks lisage ka alguses kõrvale tõstetud lillkapsaõisikud. Laske mõni minut veel podiseda. Serveerige suppi krõbedaks röstitud kikerhernestega.
Kui juba tegemiseks läks
Suitsupaprikaga krõbedaks röstitud kikerherned on ka mõnus lisand juustuvaagnale.
Kikerherne-juustu pannisai
12 tk
Kikerhernejahuga valmib see krõbeda juustukattega pannisai tõesti kiiresti. Lihtsalt kokkusegamise vaev! Pannisai sobib hästi ka näiteks soolalõhe või suitsusingiga nautimiseks.
250 g kikerhernejahu
1 tl soola
75 g peenelt riivitud Parmesani, Grana Padanot või muud intensiivse maitsega juustu
9 sl oliiviõli
natuke soolahelbeid
Segage suures kausis kikerhernejahu, sool ja 50 g riivjuustu. Lisage 650 ml vett ja 5 sl õli, segage vispliga korralikult läbi. Jälgige, et ei jääks jahutükke. Katke kauss toidukilega ja jätke tunniks ajaks toasooja seisma.
Keerake ahi 210 kraadi peale soojenema. Määrige kandiline 24 x 24 cm vorm oliiviõliga või katke küpsetuspaberiga – ka sel juhul lisage paberile ikkagi ka õli. Valage tainas vormi ja küpsetage 25–35 minutit.
Poole küpsemise ajal tõstke sai korraks ahjust välja, puistake peale ülejäänud riivjuust ja niristage paar supilusikatäit oliiviõli. Küpsetage veel, kuni on kuldne ja krõbe. Laske veidi jahtuda ja lõigake siis ruutudeks. Enne serveerimist puistake peale soolahelbed.
Midagi jäi puudu?
Pannisaia sisse võite segada paar supilusikatäit seesamiseemneid.
Šokolaadihummus

1 purgitäis
Kas olete proovinud kunagi magusat hummust? Just täpselt, hummust saab ka magusana nautida! See šokolaadihummus tuleb mõnusalt kreemjas ja sobib küpsistele või hommikusele röstsaiale määrimiseks. Kui oled magusamaias, võid lisada veel rohkem vahtrasiirupit või mett.
400 g purk kikerherneid
5 sl magustamata kakaod
3-4 sl vahtrasiirupit või mett
0,25 tl soola
2 tl vanillipastat või -suhkrut
Kurnake kikerherned ja loputage korralikult. Valage kannmikserisse. Lisage kakao, vahtrasiirup või mesi, sool, 3 sl vett ja vanillipasta. Töödelge kreemjaks massiks. Lisage vajadusel veel vett või siirupit. Säilitage õhukindlas purgis külmkapis.
Salakomponent
Maitseks võite juurde segada ka röstitud ja hakitud maapähkleid või mandleid.