HEAD PITSAPÄEVA! Proovi valmistada pitsat lillkapsapõhjal
Merilin Siimpoeg, 09.02.2025
Kõigil pitsasõpradel on 9. veebruaril põhjust rõõmustada ja oma lemmikpitsat nautida. Me kõik teame, kuivõrd maitsev ja rahuldust pakkuv võib olla üks juustune pitsa! Ameerika Ühendriikides on see üks populaarsemaid toite, kõigist kõige armastatum on pepperonikattega pitsa.

Pitsa sellisel kujul, nagu seda tunneme, on pärit 19. sajandi Itaaliast Napolist, kus see oli kiire, maitsev ja ka vaesematele taskukohane eine. Pitsa ajalugu ulatub aga tagasi antiikaega, kui hakati valmistama lameleibu, millele pandi peale erinevaid katteid. Arvatakse, et pitsa sõna pärineb kreeka pitta’st, mis tähendab pirukat.
Üks vahva viis pitsapäeva tähistada on valmistada eriti isuäratav pitsa. Olge kombinatsioonidega loominguline ja katsetage eri maitseid! Mina pakun teile klassikalise nisujahuga pitsapõhja asemel tervislikuma alternatiivi lillkapsapõhjal pitsa, mis sai mõnusalt juustuse katte.
Lillkapsapõhjal pitsa mozzarella ja suvikõrvitsaga
Lillkapsapõhi:
200 g lillkapsast
1 tl soola
1 muna
25 g juustu
Kate:
3 sl tomatipastat
pool suvikõrvitsat
125 g mozzarella’t
musta pipart
soovi korral salaamit
Riivige peene riiviga lillkapsas ja laotage küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tõstke plaat 200kraadisesse ahju ja küpsetage 15 minutit. Tõstke plaat välja ja vajutage köögipaberilehed lillkapsa peale, et see kuivemaks saada. Segage lillkapsa hulka sool, muna ja riivitud juust. Suruge ringikujuliselt küpsetuspaberiga kaetud 22 cm läbimõõduga küpsetusvormi.
Eelküpsetage pitsapõhja 200 kraadi juures 15–20 minutit. Määrige tomatipastaga, pange peale viilutatud suvikõrvits ja mozzarella’tükid, soovi korral ka salaamiviilud. Raputage peale pipar ja küpsetage 15–20 minutit, kuni pitsa on valmis.