HEAD ISU, EESTI! Lõhetort leivapõhjal
Tiina Lebane, 24.02.2025
Võileivatorti on hea pakkuda igasugusel pühadelaual hoolimata aastaajast. Laota leivapõhjale rikkalik täidis, kus suitsulõhe, munade ja toorjuustu kõrval ei puudu ka kartul. Sedasi saad parajalt kõhtu täitva eelroa. Kaunistamisel ole loov ja kasuta eri värvi komponente. Kui kalamari pole taskukohane, siis taimne nn meremari sobib seda suurepäraselt asendama.

- 250 g tumedat leiba
- 70 g võid
- 5 suurt muna (L)
- 1 väike punane sibul
- 500 g keedetud kartuleid
- 400 g külmsuitsu lõhe- või forellifileed, viilutatud
- 80 g kalamarja
- 1 dl hakitud tilli
- 80 g sibulapealseid
- 0,5 tk sidruni koor ja mahl
- 1,5 tl soola
- 0,5 tl pipart
- 400 g maitsestamata toorjuustu
- 3 redist
- tillioksi
Tükelda leib väiksemaks ja purusta mikseriga peeneks puruks. Sulata või ja sega leivapuru hulka. Vooderda 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga. Vala leivasegu vormi ja suru tihedasti põhja vastu. Tõsta külmkappi.
Keeda munad kõvaks, jahuta külmas vees, koori. Poolita munad, kummuta munakollased kaussi, kata toidukilega ja tõsta külmkappi, kasuta neid kaunistamiseks.
Haki munavalge väikesteks tükikesteks. Koori sibul ja haki peeneks. Koori kartulid ja haki väikesteks tükkideks. Lõika pool lõhefileest samuti väikesteks tükkideks. Tõsta suuremasse kaussi munavalgetükid, hakitud sibul ja kartulid ning lõhe. Lisa pool kalamarjast. Haki juurde till ja umbes 50 g sibulapealseid. Riivi täidise hulka ka sidrunikoor ja pigista sidrunimahla, lisa soola ja pipart ning sega kõik läbi.
Hõõru teises kausis toorjuust pehmeks, tõsta täidise hulka ja sega kiirelt läbi. Jälgi, et segu jääb ühtlane, aga väldi ülesegamist, et täidis liiga pudruseks ei muutuks. Tõsta täidis vormi leivapõhjale ja suru ühtlaselt laiali. Koputa vormi paar korda vastu tööpinda, et täidise sisse õhku ei jääks. Kata vorm toidukilega ja pane vähemalt 4 tunniks või järgmise päevani külmkappi.
Pese redised ja viiluta eriti õhukeselt. Pane rediseviilud jääkülma vette. Tõsta tort vormist välja vaagnale ning kaunista ülejäänud lõhe ja kalamarja, peenestatud munakollaste, hakitud sibulavarte ja tilliokstega. Nõruta rediseviilud, patsuta köögipaberiga kuivaks ja tõsta needki tordile.