MAAILMA KÖÖK. VIETNAM
Nuudlisupp kanaga
Ragne Värk, 05.02.2025
Vahel piisab nii vähesest, et keha saaks ühe korraliku pika pai. Liiati tõuseb tuju taevani ja energiat jagub terveks päevaks.

- 1 l kanapuljongit
- 1 tähtaniisi
- 1 kaneelipulka
- 1 tl jahvatatud koriandrit
- 2 sl kalakastet
- paari näpuotsatäit suhkrut
- 2 nelgitera
- hakitud ingverijuppi
- 0,5–1 tl hakitud tšillipipart
- musta pipart
- 175 g riisinuudleid
- 500 g kanakintsuliha
- paari peotäit idusid
- peotäit koriandrit
- soola, pipart
Kalla puljong potti, lisa maitseained. Lase keema tõusta. Hoia madalal tulel kümmekond minutit. Timmi maitsed paika.
Leota riisinuudleid 30 minutit külmas vees. Seejärel tõsta kolmeks minutiks äsja keedetud kuuma vette. Siis pane nuudlid kiirelt külma vette, nõruta. Prae pannil tükeldatud kana valmis, maitsesta soola-pipraga.
Jaota riisinuudlid kaussidesse, lisa kana, idud ja koriander. Vala peale puljong. Serveeri!
Maitserohke!
Mis see on?
Vietnami köögist pärit traditsiooniline kana-nuudlisupp Phở Gà on maitsev ja aromaatne. Veiselihaga varianti tuntakse Phở Bò nime all.
Erinevalt veiselihast on mahedamat kanasuppi lihtsam seedida ja sestap on see väga populaarne valik kergeks lõunasöögiks.
Maitserohkesse puljongisse kuuluvad kana, ingver, tähtaniis, kaneel ja teised aromaatsed vürtsid.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Söö kohe peale serveerimist, sest siis on maitsed ja tekstuur kõige paremad. Paku juurde värskeid ürte, laimiviile ja tšillit. Saad toitvat suppi edukalt nautida hiljemgi, kui hoiad koostisosad eraldi ja serveerimisel need uuesti kokku paned.

Nii saab ka!
Kasuta kvaliteetset puljongit (mitte puljongikuubikuid), poes on näiteks väga hea valik Food Studiolt. Kui aega on, keeda alusleem alati ise. Maitseained on üliolulised. Seo need marli sisse, sest nii on hiljem neid lihtsam välja õngitseda.
Kuumuta vürtse enne puljongisse lisamist – see tõstab esile sügavamad maitsed.
Ära unusta kalakastet, mis annab õrna soolasust ja sügavust. Kui köögikapis leidub ka hoisin- ja sriracha-kastmeid, paku neid kõrvale. Nii saavad sööjad lisada omal soovil veidi magusust ja vürtse.
Soovitused ja nipid:
Selle Vietnami rahvustoidu juured ulatuvad 20. sajandi algusesse ja arvatavasti sai see alguse Hanoi ümbrusest.
Supi sünnimaal süüakse seda tihti hommikusöögiks, sest toitev ja kergesti seeditav roog annab energiat terveks päevaks. Paljud tänavakohvikud pakuvad seda varahommikul, et anda kehale ja vaimule sooja ning toitva stardi rutakale argipäevale.
Vietnami kokad teavad, et hea puljong on täiesti selge, õrn ja rasvakihita.
Algselt tehtigi suppi veiselihaga. Kana võeti valikusse ajal, mil veiseliha oli kallim ja vähem kättesaadav.