NUTIKAS JA KIIRE
Argipäevapirukas
Tiina Lebane, 29.01.2025
Tavalistest toiduainetest, ent toitvat pirukat sobib valmistada siis, kui külmkappi on jäänud näiteks avatud juustupakk, natuke erinevaid köögivilju, poolik piima- ja koorepakk või määrdejuustukarp – kõik see sobib pirukatäidisesse suurepäraselt. Paku juurde värsket salatit ja pirukast jätkub veelgi enamatele.

- 125 g külma võid
- 3 dl nisujahu
- 0,5 tl soola
Mõõda kaussi kuubikuteks lõigatud külm või, jahu ja sool. Haki puruseks seguks. Lisa 2 sl külma vett ja sega tainaks. Määri 26-28 cm pirukavorm seest võiga ning suru tainas vormi põhja ja veidi ka külgedele. Torka kahvliga tainasse augud. Tõsta vorm 30 minutiks külmkappi.
- 300 g porrut (või sibulat)
- 600 g kartuleid (keetmata)
- 5 muna
- 2 dl piima
- 2 dl vahukoort
- 2 tl soola
- 1 tl purustatud musta pipart
- 200 g riivitud juustu
Nüüd valmista ette täidis. Puhasta porru ja lõika õhukesteks, umbes 0,5 cm viiludeks, kasuta ära ka roheline osa. Koori kartulid ja lõika umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Aja potis vesi keema, lisa 1 tl soola ja kartuliviilud ning keeda 7-8 minutit. Siis lisa porruviilud ja keeda veel umbes 2 minutit. Vala kõik sõelale ja nõruta. Jäta jahtuma.
Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Eelküpseta põhja umbes 15 minutit, tõsta jahtuma.
Klopi munad lahti, lisa piim, vahukoor, 1 tl soola ja pipar. Jaga kartuli-porrusegu kihiti juustuga pirukatainale, jäta pealmiseks kihiks juust. Vala piima-munasegu peale.
Küpseta pirukat ahju alumises kolmandikus umbes 45-50 minutit või kuni munasegu on hüübinud ja kenasti kuldne. Lase umbes 10 minutit jahtuda, enne kui lahti lõikad