NUTIKAS JA KIIRE

Argipäevapirukas

Tiina Lebane, 29.01.2025

Tavalistest toiduainetest, ent toitvat pirukat sobib valmistada siis, kui külmkappi on jäänud näiteks avatud juustupakk, natuke erinevaid köögivilju, poolik piima- ja koorepakk või määrdejuustukarp – kõik see sobib pirukatäidisesse suurepäraselt. Paku juurde värsket salatit ja pirukast jätkub veelgi enamatele.

Valmistamise aeg
50 minutit + 30 minutit taina jahutamiseks + umbes 60-65 minutit küpsetamiseks
Kogus
12 portsjonit
Tainas
  1. 125 g külma võid
  2. 3 dl nisujahu
  3. 0,5 tl soola
  1. Mõõda kaussi kuubikuteks lõigatud külm või, jahu ja sool. Haki puruseks seguks. Lisa 2 sl külma vett ja sega tainaks. Määri 26-28 cm pirukavorm seest võiga ning suru tainas vormi põhja ja veidi ka külgedele. Torka kahvliga tainasse augud. Tõsta vorm 30 minutiks külmkappi.

Täidis
  1. 300 g porrut (või sibulat)
  2. 600 g kartuleid (keetmata)
  3. 5 muna
  4. 2 dl piima
  5. 2 dl vahukoort
  6. 2 tl soola
  7. 1 tl purustatud musta pipart
  8. 200 g riivitud juustu
  1. Nüüd valmista ette täidis. Puhasta porru ja lõika õhukesteks, umbes 0,5 cm viiludeks, kasuta ära ka roheline osa. Koori kartulid ja lõika umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Aja potis vesi keema, lisa 1 tl soola ja kartuliviilud ning keeda 7-8 minutit. Siis lisa porruviilud ja keeda veel umbes 2 minutit. Vala kõik sõelale ja nõruta. Jäta jahtuma.

  2. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Eelküpseta põhja umbes 15 minutit, tõsta jahtuma.

  3. Klopi munad lahti, lisa piim, vahukoor, 1 tl soola ja pipar. Jaga kartuli-porrusegu kihiti juustuga pirukatainale, jäta pealmiseks kihiks juust. Vala piima-munasegu peale.

  4. Küpseta pirukat ahju alumises kolmandikus umbes 45-50 minutit või kuni munasegu on hüübinud ja kenasti kuldne. Lase umbes 10 minutit jahtuda, enne kui lahti lõikad