KÕHNA KOKA KOOL: kolm lihtsat ja tervislikku rooga

Revo Türk, 05.02.2025

Kui sul pole tahtmist pikalt pliidi ees mässata, aga ei soovi teha mingeid järeleandmisi maitses ega tervislikkuses, on need retseptid just sulle.

Türgi munapuder

Koheva ja tomatitega rikastatud munapudru abil muutub tavaline hommikusöök kohe pidulikumaks.

Foto: Rene Türk
Valmistamise aeg
30 min
Kogus
4 portsjonit
  1. 20 g võid
  2. 2 sl õli
  3. 1 sibulat
  4. 4 tomatit
  5. näpuotsaga tšillihelbeid või poolt tükeldatud tšillit
  6. 2 küüslauguküünt
  7. 4 muna
  8. peotäit riivitud juustu
  9. soola, pipart
  10. murulauku
  11. 1 tumedat ciabatta’t
  12. oliiviõli
  1. Pane pann keskmisele kuumusele. Lisa või ja õli. Kui või on sulanud ja segunenud õliga, lisa hakitud sibul. Prae u 2 minutiga sibul klaasjaks ja pehmeks.

  2. Lisa tomatikuubikud. Vähenda kuumust, maitsesta soola-pipraga. Hauta madalal tulel u 10 minutit, kuni tomatid hakkavad lagunema ja liigne vedelik on aurustunud. Lisa näpuotsaga tšillihelbeid või pool hakitud tšillit ja hakitud küüslauk. Hauta veel 2 minutit.

  3. Klopi munad ühtlaseks ja vala pannile. Sega pidevalt, et muna küpseks ühtlaselt ja jääks siidine. Hauta u 1 minut. Jälgi, et muna ei muutuks liiga kuivaks. Lisa riivitud juust ja sega õrnalt, kuni see sisse sulab. Vajadusel lisa soola-pipart. Tõsta tulelt ja nirista peale veidi oliiviõli.

  4. Kaunista hakitud murulauguga. Serveeri kõrvale sooje röstitud ciabatta-viile. Võid juurde pakkuda ka röstitud suvikõrvitsat.

Röstitud lillkapsas oliivide ja kirsstomatitega

Tee lihtsat õhtusööki varuga, sest nii on järgmisel päeval üks söögikord hooleta.

Foto: Rene Türk
Valmistamise aeg
1 tund 30 min
Kogus
4 portsjonit
  1. 2 sl õli
  2. 0,5 tl kurkumit
  3. 0,5 tl tšillihelbeid
  4. 1 rosmariinioksa
  5. 1 sidruni koort
  6. 10 oliivi
  7. 2 punast sibulat
  8. 10 kirsstomatit
  9. 1 tervet küüslauku
  10. 1 lillkapsast
  11. 300 g kartulit
  12. 1 väiksemat toorest peeti
  13. 500 ml kuuma vett
  14. 200 ml köögiviljapuljongit
  15. 50 g rohelisi herneid
  16. soola, pipart
  1. Pane haudepotti õli, kurkum, pipar, tšillihelbed, rosmariinioks ja ribastatud sidrunikoor. Kuumuta mõni minut. Tõsta juurde oliivid, tükeldatud punane sibul, poolitatud kirsstomatid ja terve küüslauk. Maitsesta soola-pipraga.

  2. Tee lillkapsa juurele noaga ristlõige ja aseta haudepotti, juureosa allpool. Lõika kooritud kartulid ja peet paksemateks seibideks, tõsta lillkapsa kõrvale. Vala juurde kuum vesi ja puljong. Vedelikku peab olema nii palju, et lillkapsas oleks pooleldi vee all. Lisa lillkapsale oliiviõli ja natuke soola. Kata pott kaanega ja pane eelkuumutatud 200kraadisesse ahju 30 minutiks. Kui aeg täis, võta välja ja kasta lillkapsast hautamisvedelikuga. Pane tagasi ahju, nüüd ilma kaaneta. Küpseta veel 30 minutit. Seejärel aseta lillkapsas serveerimisalusele ja ülejäänud segu pliidile. Võta küüslauk välja, pigista sellest püree lõikelauale ja sega vedeliku sekka tagasi. Lisa herned ja hauta veel 5 minutit.

  3. Viimasena maitsesta vajadusel soola-pipraga ja pressi juurde poole sidruni mahl. Tõsta segu lillkapsale seltsiks. Sobib suurepäraselt kanaliha kõrvale.

Tagurpidi õunakook vanillikastmega

Põneva ja hämmastavalt hea magustoidu edukus selgub lõpus – kas tagurpidi keeratud kook tuleb vormist välja või mitte.

Foto: Rene Türk
Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
8 portsjonit
Tainas:
  1. 200 g jahu
  2. 1 muna
  3. 180 g võid
  4. 100 g suhkrut
  5. 0,5 tl soola
Täidis:
  1. 5–6 keskmist õuna
  2. 80 g võid
  3. 40 g suhkrut
  4. 2 kaneelipulka
  5. 20 g vanillisuhkrut
Vanillikaste:
  1. 3 munakollast
  2. 30 g suhkrut
  3. 330 ml täispiima
  4. 20 g vanillisuhkrut
  5. 1 sl võid
  6. 1 tl maisitärklist
  1. Mõõda jahu suuremasse kaussi. Lõika külm või väiksemateks kuubikuteks ja sega jahuga. Vispelda muna eraldi kausis vahtu, lisa jahu-võisegule. Pane juurde sool-suhkur ja näpi tainas ühtlaseks. Vormi palliks, mähi toidukilesse ja aseta sügavkülma.

  2. Lõika õunad neljaks, eemalda seemned. Võta pann või vorm, mille saad panna ahju, lisa sinna võikuubikud, aja ühtlaselt laiali. Raputa suhkruga üle. Seejärel lisa õunad, kata esmalt välimine serv ja liigu sissepoole, keskele pane poolik õun. Õunte vahele laota kaneelipulgad. Tõsta pann tulele ja karamellista õunad. Kui suhkur muutub tumepruuniks ja õunad on alt pruunikad, võta pliidilt ja eemalda kaneelipulgad.

  3. Võta tainas külmast, rulli jahuga kaetud tööpinnal natuke suuremaks kui pann ja laota õunte peale. Tõstmise hõlbustamiseks keera tainas ümber tainarulli. Üle ääre ulatuv tainas lükka kahvli teise otsaga õunte alla. Tee tainasse kolm auku ja hoia eelkuumutatud 200kraadises ahjus 40 minutit või kuni see on pruunikas. Küpsemise ajal valmista kaste.

  4. Vispelda munakollased suhkruga vahtu, lisa piim ja vala segu potti. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt vispeldades. Jälgi, et munakollane pudruks ei muutuks. Sega 0,5 tl maisitärklist 50 ml külma veega ja lisa kastmele. Kui kaste on piisava paksusega, võta tulelt, lisa või ja maitse. Vajadusel pane veel vanillisuhkrut. Võta kook ahjust, loksuta seda. Aseta peale suurem taldrik ja keera ringi. Lase 10 minutit toatemperatuuril taheneda.

  5. Serveeri vanillikastme või jäätisega.

Foto: tootja

Kõhna koka kool. Teadlik toitumine

Retseptid pärinevad uuest kokaraamatust, mille autor on Revo Türk. Tõsisest tervisemurest ajendatuna süvenes Revo teadliku toitumise teemasse ning tegutsebki praegu toitumisterapeudi ja kogemusnõustajana. Autor on südameasjaks võtnud meeste tervise, sest just tugevam pool on see, kelle tervisenäitajad pole sageli kõige paremad.

See pole lihtsalt retseptide kogumik – see on eluviis, mis õpetab valmistama toite, et toetada korraga keha ja vaimu. Ideaalne neile, kes soovivad tuua toidulauale värskust ja kergust, maitsetes järeleandmisi tegemata. Hind 26.99, Rahva Raamat