KASUTA NUTIKALT JÄÄKE
Seene-köögiviljavorm tainakaane all
Tiina Lebane, 21.03.2025
On soojendavate ja täidlaste ahjutoitude hooaeg. Tüümianiga maitsestatud koorene seene-köögiviljasegu koos krõbeda lehttainakaanega on oivaline roog ja miks mitte ka nutikas viis ära kasutada kõik kappi kogunenud köögiviljajäägid. Kui soovid, lisa seenesegule ka näiteks peekonikuubikuid või kanatükke, aga roog maitseb niisamagi hästi. Lisandiks sobib meelepärane värske salat.

- 2 karpi (kokku u 460 g) šampinjone
- võid ja õli praadimiseks
- 200 g porrut
- 2 porgandit
- 200 g juursellerit
- 2 küüslauguküünt
- 2 sl nisujahu
- 4 dl toidukoort, 20%
- 1 köögiviljapuljongikuubik
- 1 tl kuivatatud tüümiani
- 250 g pärmi-lehttainast
- 1 muna määrimiseks
- soola
- pipart
Viiluta seened ja prae pannil või ja õli segus, kuni vedelik on aurustunud. Maitsesta kergelt soolaga ja tõsta ahjuvormi.
Puhasta porru ja lõika õhemateks viiludeks, kasuta ära ka roheline osa. Koori porgandid ja juurseller, haki umbes sentimeetristeks kuubikuteks. Vala köögiviljad pannile, lisa õli, kui vaja, ja pisut soola ning prae umbes 10 minutit, kuni köögiviljad on pehmenenud. Tõsta ahjuvormi seente juurde.
Sulata pannil umbes 20 g võid. Lisa purustatud küüslauk ja prae umbes 30 sekundit. Lisa jahu ja sega võiga läbi, lisa osade kaupa ja üha segades toidukoor. Pudista hulka puljongikuubik ja lisa tüümian. Kuumuta kastet paar minutit, kuni see veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Vala kaste ahjuvormi seente ja köögiviljade peale ja sega kergelt läbi.
Rulli tainas lahti ja aseta kaanena vormi peale. Suru servad alla või lõika ära ja punu „nööriks“, mille saad tainakaanele kaunistuseks peale tõsta. Klopi muna lahti ja pintselda tainas sellega üle.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 25-30 minutit, kuni tainas pealt kenasti kuldne. Lase enne söömist 10 minutit jahtuda.