IMELINE IDEE KÜLALISTELE
Pisi-focaccia’d juustu ja ürdiõliga
Tiina Lebane, 07.02.2025
Vahel tuleb tahtmine siidise pärmitainaga veidi rohkem mängida ning selleks sobib miniformaadis focaccia’te vormimine ja küpsetamine ju õige hästi. Kata kohevad väikesed pätsid riivjuustu ja maitsva ürdiõliga ning paku salati ja supi lisandiks või ahjusoojalt niisama nosimiseks. Saiakesed sobivad hästi ka sügavkülmutamiseks.

- 13 g pärmi
- 2,5 dl käesooja vett
- 6 dl nisujahu
- 0,5 dl oliiviõli
- 1,5 tl soola
- 1 dl riivitud parmesani
- 0,5 dl oliiviõli
- 1 dl hakitud ürte (petersell, murulauk, basiilik vm)
- 0,5 tl soola
Murenda pärm kaussi, lisa käesoe vesi ja sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa jahu osade kaupa, vahepeal segades, siis lisa ka õli ja sool ja sõtku tainast 7-8 minutit (käega või lauamikseriga). Tainas on üsna pehme, kuid siiski töödeldav ja tuleb kausi servade küljest lahti. Kata tainakauss toidukilega ja lase tund aega kerkida.
Vahepeal valmista ürdiõli: töötle kõik koostisained nuimikseriga ühtlaseks. Jäta ootele.
Kui tainas on kahekordseks kerkinud, kummuta see jahuga ülepuistatud tööpinnale ja jaga 12 tükiks. Tükid ei pea jääma ühtlaselt ümarad, pigem jälgi, et need oleksid ühesuurused, siis nad ka küpsevad ühtlasemalt. Tõsta tainapalad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata puhta rätiga ja lase veel 30 minutit kerkida.
Torka saiakeste keskele sõrmega süvend ja puista sinna riivjuustu. Küpseta eelsoojendatud ahju keskel 225 kraadi juures umbes 15 minutit. Pärast ahjust võtmist määri peale ürdiõli.