MAAILMA KÖÖK. JAAPAN
Täidisega riisikolmnurgad
Ragne Värk, 13.02.2025
Tõusva päikese maa köögiklassik onigiri on sushi kauge sugulane. Roogade suurim erinevus seisneb valmistamisviisis ja koostisosades.

- 3 dl sushi-riisi
- vett
- riisiäädikat
- sojakastet
- soola, suhkrut
- 1 karpi tuunikala õlis
- 1 sl majoneesi
- soola, pipart
- norilehti
- seesamiseemneid
- kalamarja
Ideaalse riisi keetmiseks loputa seda hoolikalt voolava vee all ja pane siis potti. Õige veekoguse mõõtmiseks torka käsi potti ja vala juurde niipalju külma vett, et see ulatuks sõrmenukkideni. Kata kaanega ja lülita pliit täisvõimsusele. Hoia tulel seni, kuni kaane alt hakkab immitsema auru. Vähenda kuumus miinimumini ja lase 15 minutit podiseda (kaant ära eemalda). Lülita pliit välja ja lase kaane all seista veel 10 minutit. Kergelt leiget riisi maitsesta riisiäädika, soja ning soola ja suhkruga.
Täidiseks nõruta tuunikala, sega juurde majonees. Timmi maitsed paika. Kasta käed kergelt puhtasse vette – nii väldid riisi kleepumist. Vajuta peotäis riisi kergelt lamedaks. Laota peale täidis. Tõsta peale veel riisi, suru kergelt ja voldi kolmnurkseks. Lõika norilehed sobivasse suurusesse ja kinnita peale. Kaunista seesamiseemnete ja kalamarjaga.
Mis see on?
Praktiline ja lihtne suupiste koosneb soolaga maitsestatud keedetud riisist, mis vormitakse enamasti kolmnurgakujuliseks. Traditsiooniline kolmnurk pole juhuslik – see sümboliseerib Jaapani mägesid, mida peetakse püha looduse kehastuseks. Ent paljudes koduköökides tehakse ka ümmargusi ja silindrikujulisi. Üks kindel komponent on merevetikast valmistatud nori. Erinevalt sushi’st, kus see võib katta kogu rulli, on selle toidu puhul nori pigem käepideme rollis, et riis käte külge ei kleepuks.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Onigiri üks iseloomulik omadus on täidis. Tavapäraselt on selleks umeboshi ehk hapendatud ploom, küpsetatud või marineeritud lõhe, tuunikala ja majonees või soolatud tursamari.
Rooga ei pea kohe serveerima ja see sobib söömiseks ka järgmisel päeval. Paki valmis kolmnurgad lihtsalt toidukilesse ja soovi korral veel eraldi säilituskarpi. Hoia söömiseni külmkapis. Norileht mähi ümber vahetult enne serveerimist, et krõbedus säiliks.
Nii saab ka! Hea teada!
Jaapani populaarset tänavatoitu on lihtne valmistada ja see sobib kaasa võtmiseks ka piknikule, tööle või kooli. Katseta erinevate täidiste ja maitseainetega.
Onigiri ei pea olema alati soolane. Jaapani eri piirkondades tehakse ka magusaid, moosiga täidetud versioone, mis on populaarsust võitnud kohvikutes.
Valmistamiseks ei vaja sa spetsiaalset vormi. Tavaliselt tehaksegi neid lihtsalt sõrmede vahel. Kui aga soovid ühtset kuju, aitab vorm selle hõlpsalt saavutada. Kasuta spetsiaalset vormi, mõnda väikest säilituskarpi või teisi anumaid.
Sushi-riisi maitsestamine on ülimalt tähtis, sest lõpptulemus peab jääma külluslik. Mage riis rikub kogu terviku.