Kiidame kilu! Kolm väärikat rooga rahvuskalast
Ragne Värk, 22.02.2025
Kirglik kalamees ja kalatoitude populariseerija Vladislav Koržets on öelnud: „Kilu on Eesti vete kullatükk.“ Muidugi on tal täiesti õigus!

Teistmoodi kilupirukad
Juustu ja kiluga täidetud pirukad on mõnusalt soolased ning tekstuurilt kohevad. Söö ahjusoojalt või jahtunult. Maitseb ühtviisi hea.

- 500 g pärmi-lehttainast
- 5 tl sulatatud juustu
- 10 vürtsikilufileed
- 50 g riivitud juustu
- 1 lahtiklopitud muna
- seesamiseemneid
Määri lehttainaplaadid kokku sulatatud juustuga. Lõika iga plaat neljaks pikaks ribaks. Poolita vürtsikilufileed pikuti. Aseta need pooltele tainaribadele nii, et ühel ribal oleks üks filee. Raputa peale pisut riivitud juustu. Tõsta katmata ribad nüüd vürtsikiludele peale ja keeruta pirukapulgad kergelt rulli. Suru otstele, et need lahti ei tuleks. Pane ahjuplaadile, määri pealt lahtiklopitud munaga ja lisa seesamiseemneid. Küpseta pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 12–15 minutit.
Kasuta võimalusel lehttainast, mis juba plaatideks lõigatud.
Kartuli-kiluvorm
Põnev ja suhteliselt rahakotisõbralik ahjuroog paneb heldima needki, kes paljast kilu nii väga ei armasta.

- 750 g kartuleid
- 1 sibulat
- 1 dl vahukoort
- 3 muna
- 1 sl hakitud tilli
- 125 g vürtsikilufileed
- peotäit riivitud juustu
- soola, pipart
Koori kartulid ja riivi jämedama poolega. Prae hakitud sibul pannil klaasjaks. Sega omavahel vahukoor, munad ja till. Maitsesta soola-pipraga.
Määri ahjuvorm (Ø 22 cm) võiga. Pressi riivitud kartul käte vahel pisut kuivemaks ja aseta pool ahjuvormi. Laota peale pool sibula kogusest ja pool vürtsikilufileedest. Korda sama veel üks kord. Vala üle muna-kooreseguga ja küpseta 190 kraadi juures 30–40 minutit. Kümme minutit enne küpsemise lõppu raputa peale riivitud juustu.
Maitseb hästi ka jahtunult!
Kiire kilusalat
Viimase hetke toiduidee töötab suurepäraselt ootamatute külaliste või tühja kõhu tõttu kärsituks muutunud pereliikmete peal.

- 500 g kartulit
- 75 g värsket kurki
- 1 marineeritud kurki
- 10 vürtsikilufileed
- 3 tl kalamarja
- soola, pipart
- 3 muna
- 3 sl vahukoort
- soola, pipart
- 2 sl võid
- 50 g majoneesi
- 2 tl teriyaki-kastet
- veidi marineeritud kurgi vedelikku
Koori ja viiluta kartulid ning keeda valmis soolaga maitsestatud vees. Sega munad ja vahukoor omavahel, maitsesta soola-pipraga. Sulata või pannil, vala juurde munasegu ja lase kergelt hüübida. Nüüd liiguta korralikult pannilabidat, kuni see täielikult hüübib. Tõsta pannilt.
Laota kartuliviilud alusele, aseta peale munapuder, tükeldatud värske kurk ja marineeritud kurgi viilud. Laota lisaks vürtsikilufileed ja kaunista kalamarjaga. Sega kastmeained ja nirista salatile. Serveeri.
Serveeri palsamikreemi ja maitserohelisega.