MAAILMA KÖÖK. EESTI

Mahlane kohupiimakorp purukattega

Ragne Värk, 19.02.2025

Vabariigi sünnipäeval otsi kapist välja esiemade laudlina ning küpseta kindlasti ehedast võist ja kohupiimast pakatavaid ning ahvatleva purukattega kaetud korpe.

Valmistamise aeg
1 tund
Kogus
14 portsjonit
Tainas:
  1. 2,5 dl piima
  2. 7 g kuivpärmi
  3. 100 g suhkrut
  4. 1 tl soola
  5. 0,5 tl kardemoni
  6. 450 g nisujahu
  7. 100 g toasooja võid
Täidis:
  1. 400 g kohupiima
  2. 50 g hapukoort
  3. 1 sidruni riivitud koort
  4. 1 tl vanillisuhkrut
  5. 75 g suhkrut
  6. 2 muna
  7. 2 sl nisujahu
Purukate:
  1. 75 g võid
  2. 100 g nisujahu
  3. 75 g suhkrut
  4. saiakeste määrimiseks lahtiklopitud muna
  1. Sega kuivained omavahel. Kuumuta piim pisut soojemaks kui käesoojaks ja vala kuivainetele. Lisa või ja sõtku ühtlaseks tainaks. Kergita tainast 50kraadises ahjukuumuses 30–40 minutit. Täidise valmistamiseks sega koostisained ühtlaseks. Katteks pane kokku nisujahu ja suhkur, lisa või ning näpi purutaoliseks.

  2. Kui tainas on kerkinud, vormi pisikesed pallikesed (raskusega u 60–65 g) ja hoia veel küpsetusplaadil umbes 15 minutit. Suru klaasipõhjaga sisse süvendid ja määri ääred kokku munaga. Täida tekkinud lohukesed kohupiimaseguga ja raputa peale purukate. Küpseta 200 kraadi juures 12–17 minutit.

  3. Parimad äsja valminult!

Mis see on?

Perenaiste seas väga armastatud küpsetis koosneb pärmitainapõhjast ja rohkest kohupiimasilmast.

Väärikas vanuses traditsioonilise Eesti magustoidu juured ulatuvad kõigisse maapiirkondadesse ja igasse talurahvakööki. Mis veel huvitav – just kohupiimakorp on väga pikka aega kuulunud lahutamatu osana siinsesse toidukultuuri. Eesti taludes oli kohupiim väga oluline koostisosa, sest seda valmistati iga päev. Odav ja kergesti kättesaadav toiduaine hoidis kohupiimatoite kõrge au sees.

Tänapäevalgi pole kohupiimakorp oma populaarsust minetanud. Olgu selles süüdi siis võrratu maitse või hoopis sellega kaasnev magus nostalgia.

Foto: Depositphotos

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Serveerides raputa korbid üle tuhksuhkruga. Kui neid jääb järgmiseks päevaks, paki jahtunult õhukesse kilekotti ja hoia toatemperatuuril. Nii säilivad mahlasus ja pehmus.

Nii saab ka! Hea teada!

Ehkki kõige tuntum on klassikaline kohupiimakorp, võid alati mängida maitsete, koostisosade ja tekstuuridega. Lisa kohupiimasegule kondenspiima, toorjuustu või Kreeka jogurtit. Vajadusel tee neid laktoosi- või gluteenivabalt.

Kohupiimasegusse sobivad hästi ka värsked või külmutatud marjad: mustikad, vaarikad, sõstrad, tikrid jne. Nende värskus ja hapukus tasakaalustavad magusust. Külmutatud marju kasutades ära neid eelnevalt üles sulata.

Tekstuuri lisamiseks puista kohupiimasegusse röstitud ja hakitud pähkleid või raputa katteks. Kui meeldib, nirista korpidele karamellikastet või sulašokolaadi või määri pealt õhukese moosikihiga.

Soovitused ja nipid:

  • Sega kohupiimasegusse õuna- või pirnitükke – need annavad täiendavat värskust ja tekstuuri.

  • Tavalisele kohupiimatäidisele lisa kaneeli, muskaatpähklit või kardemoni. Vürtsid täiustavad alati maitseid ja annavad magustoidule sügavust.

  • Antud retseptis on tainas valmistatud kuivpärmist. Lihtne kasutada ja säilib presspärmist oluliselt paremini. Kuivpärmi kasutades pea meeles, et lisatav vedelik (siinses retseptis piim) peaks olema veidi soojem kui käesoe ehk umbes 38 kraadi.

  • Sõtku pärmitainast korralikult, et see saaks võimalikult kohev. Kasuta vajadusel mikserit ja valmista tainakonksudega sobiva pehmusega tainas.

  • Pärmitaina puhul jälgi, et see kerkiks korralikult. Jahedates ruumides on alati nutikas kergitada tainast 50kraadises ahjukuumuses.

  • Proovi ka teistmoodi kohupiimakorpe ja pane täidis n-ö barankade sisse. Küpseta ka minikorpe ahjus.