IMELIST KALAPÄEVA

Lõhekulebjaaka

Pille Enden, 20.02.2025

Rikkaliku täidisega slaavipärane kulebjaaka väärib kohta nii argi-kui peolaual. Viimasel puhul tasub tainast ka kenad kaunistused peale valmistada. Ahjusooja piruka kõrvale võib pakkuda värsket salatit ja muidugi maitseb see hästi ka koos kuuma puljongiga

Valmistamise aeg
40 minutit + 25–30 minutit ahjus
Kogus
8 portsjonit
Koostisosad
  1. 500 g pärmi-lehttainast
  2. 1 muna määrimiseks
Lõhetäidi
  1. 1,25 dl ümarateralist või pudruriisi
  2. 1 suur sibul
  3. 2 sl võid
  4. 4 keedetud muna
  5. 500 g lõhefileed
  6. 0,5 sidrunit
  7. 125 g spinatit
  8. 1 sl õli
  9. 4 sl värsket hakitud tilli
  10. soola
  11. musta pipart
Valmistamine
  1. Pese riis, pane 4 dl veega keema ja lisa veidi soola. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja keeda kaane all pehmeks. Lase jahtuda.

  2. Haki sibul ja hauta pannil 1 sl võis pehmeks. Sega sibul riisi hulka. Hauta hakitud spinat pannil 1 sl võis viltjaks.

  3. Kuumuta ahi 190 kraadini. Eemalda kalast hoolikalt luud ja lõika filee paksemateks viiludeks.

  4. Jaga tainas kaheks ja rulli mõlemad umbes 15 x 30 cm ristkülikuks, lõika servad sirgeks. Äralõigatud tainast saab kasutada kaunistuste tegemiseks.

  5. Tõsta üks tainatükk ahjuplaadile. Pane peale kiht riisi ja lao sellele kalaviilud. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga ning puista peale tilli. Pane peale spinat ja hakitud muna. Puista peale veidi soola ja pipart.

  6. Tõsta peale teine tainaplaat ja suru servad kahvli abiga tihedalt kokku. Torka kahvli või noa otsaga tainasse augud, et liigne niiskus välja pääseks. Või tee peale paar 1 cm läbimõõduga ava.

  7. Rulli äralõigatud tainas lahti ja tee sellest pirukale kaunistused. Pintselda pirukas pealt lahtiklopitud munaga, aseta peale kaunistused ja pintselda ka need munaga.

  8. Küpseta 25–30 minutit, kuni tainas on kaunilt kuldpruun ja krõbe. Serveeri soojana.